N-VA zet onafhankelijkheid van Vlaanderen in de ijskast

04/01/13 om 09:46 - Bijgewerkt om 09:46

De N-VA wil dit jaar de weg plaveien voor het confederalisme. De partij van Bart De Wever zet tegelijkertijd de onafhankelijkheid van Vlaanderen in de koelkast. 'Daar is momenteel geen draagvlak voor,' zegt ondervoorzitter Ben Weyts.

N-VA zet onafhankelijkheid van Vlaanderen in de ijskast

© Belga

'Er is op dit moment geen draagvlak voor een onafhankelijk Vlaanderen.' Dat zegt N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts in een interview met Metro. Verregaande autonomie voor de deelstaten moet wel lukken. Het confederalisme is daarvoor de oplossing. Of eerder: een eigenzinnige definitie daarvan door de N-VA.

Het confederalisme is een samenwerking tussen twee onafhankelijke staten. Om in België te spreken van een confederaal model, zou dus eerst het land gesplitst moeten worden. Voor N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts is dat niet nodig.

Eigen invulling van het confederalisme

'Dat is de academische definitie. In België geven we daar toch een andere invulling aan,' zegt Weyts in Metro. 'Het gaat om een verregaande autonomie voor de deelstaten, zodat ze de bevoegdheden kunnen uitoefenen die het dichtst bij de mensen staan. Maar we moeten ook erkennen dat bepaalde bevoegdheden zoals buitenlands beleid of defensie beter op federaal niveau uitgeoefend worden.'

In het programma van de N-VA staat dat de partij ijvert voor een onafhankelijk Vlaanderen. Deze doelstelling wordt in de koelkast gezet.

'Geen draagvlak voor onafhankelijk Vlaanderen'

'In artikel één van de statuten van de PS staat ook dat de arbeidersrevolte de doelstelling is. Er is op dit moment geen draagvlak voor een onafhankelijk Vlaanderen. het confederalisme is een zeer aanvaardbare en efficiënte constructie.'

Steun van Open VLD en CD&V

De N-VA rekent op de steun van het Vlaamse middenveld maar ook op de politieke partijen Open VLD en CD&V om het confederalisme te verwezenlijken.

'Ik ben blij dat die partijen de oefening al gemaakt hebben, al moeten ze er nu ook naar handelen. Het is interessant om partners te hebben die mee in onderhandelingen willen gaan, namens de Vlaamse democratie. Ik zie hier nog een mooie taak weggelegd voor het Vlaamse parlement. Het federale niveau kan dan fungeren als een ontmoetingsplaats voor de twee democratieën op basis van volstrekte gelijkwaardigheid.'

De N-VA is voorlopig niet van plan om over het confederalisme te onderhandelen met de Franstaligen. 'Het is wel de bedoeling dat we eerst onze doelstelling vastleggen, alvorens in dialoog te treden,' zegt Weyts.

Onze partners