N-VA zet deur op een kier voor vermogenswinst-belasting

Hendrik Vuye © Belga

N-VA sluit een vermogenswinstbelasting niet uit. De invoering ervan kan worden onderzocht, niet in het kader van een saneringsoperatie, maar wel in het kader van een tax shift waarbij de lasten op arbeid en de loonlasten worden verlaagd. Dat zei Kamerfractieleider Hendrik Vuye in de Kamer.

Hij benadrukte wel dat zijn partij in dat geval eigen sociaaleconomische punten op tafel zal leggen, want dat een invoering zou neerkomen op het ‘openbreken van het regeerakkoord’.

Niet in regeerakkoord

Johan Van Overtveldt
Johan Van Overtveldt © BELGA

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) kreeg tijdens het wekelijkse vragenuurtje verschillende vragen over het standpunt van de regering over de invoering van een vermogenswinstbelasting. Die staat niet in het regeerakkoord, al blijft CD&V er de laatste weken regelmatig op terugkomen. Ook minister van Begroting Hervé Jamar (MR) leek in eerste instantie bereid tot een discussie over het dossier. Peter Vanvelthoven (SP.A), Stéphane Crusnière (PS) en Hendrik Vuye (N-VA) wilden daarom van de minister weten wat het standpunt van de regering is.

Van Overtveldt verwees naar het regeerakkoord waarin staat dat een verdere tax shift moet worden onderzocht en dat wat daarbij aan de orde zal zijn en wanneer, onderwerp zal zijn van discussie binnen de regering. Nadien luidde het dat in het kader van een tax shift om de lasten op arbeid te verlagen, heel wat kan worden besproken. Een vermogenwinstbelasting is daarbij theoretisch één van de mogelijkheden, aldus de minister.

Geen ’tax lift’

Voor fractieleider Vuye is het een zaak die kan worden besproken en onderzocht. ‘Niet in het kader van een saneringsoperatie als bijkomende belasting om een put te vullen, maar wel in het kader van rechtvaardige belastingen (…) Wie kan tegen dat principe zijn?’, aldus Vuye, die de SP.A voor de voeten wierp dat zij zo’n vermogenwinstbelasting zien in het kader van een ’tax lift’, en geen ’tax shift’.

Vuye stelde wel meteen een reeks voorwaarden. Zo mag de middenklasse er niet voor betalen, moet rekening worden gehouden met de minwaarden en pleit N-VA voor een vrijstelling van de kleine spaarder. Ook liet hij horen dat zijn partij ook sociaaleconomische zaken op tafel zal leggen, omdat een invoering zou neerkomen op het openbreken van het regeerakkoord.

‘Wij breken niets open, wij voeren het regeerakkoord uit’

Patrick Dewael (Open VLD)

Reacties

Open VLD-fractieleider Patrick Dewael stelde in een reactie dat het regeerakkoord verwijst naar een fiscale hervorming, die verder moet worden ingevuld binnen de regering. ‘Wij breken niets open, wij voeren het regeerakkoord uit’, aldus Dewael. ‘Alles kan worden onderzocht, ik hou me aan het regeerakkoord’, citeerde hij N-VA-voorzitter Bart De Wever na de uitspraken van minister van Volksgezondheid Maggie De Block over een beperkt gereguleerd gebruik van cannabis.

Zijn SP.A-collega Karin Temmerman is ’tevreden’ dat N-VA ‘eindelijk inziet dat er een breed maatschappelijk draagvlak bestaat om een belasting op vermogenswinsten te realiseren’. Ze herinnert eraan dat haar partij daar al lang een voorstel voor heeft ingediend en bereid is mee te werken, maar vraagt zich af hoe de meerderheid het gaat realiseren.

Voor de groene fractieleider Kristof Calvo is de meerderheid er een boeltje van aan het maken. ‘De fiscale shift moet niet onderzocht worden, maar gewoon uitgevoerd worden’, vindt Calvo. Hij roept CD&V ook op kleur te bekennen. ‘Dit weekend wou vicepremier Kris Peeters nog een tax shift, maar vrijdag in de kern over de begroting heeft hij er wel met geen woord over gerept’.

Geen wisselmeerderheid

Eerder deze week hadden Groen en SP.A aan CD&V aangeboden om via een wisselmeerderheid de vermogenswinstbelasting in het federale parlement goed te keuren, maar de Vlaamse christendemocraten paste daarvoor. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content