'N-VA zal staatshervorming toch op federale niveau moeten regelen'

19/06/13 om 09:03 - Bijgewerkt om 09:03

'De N-VA zal na de verkiezingen toch eerst een federale regering moeten onderhandelen. Wie een staatshervorming nastreeft, kan dat enkel regelen op het federale niveau.' Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke.

'N-VA zal staatshervorming toch op federale niveau moeten regelen'

© Belga

Bart De Wever wil na de verkiezingen van 2014 op alle niveau's deelnemen aan de macht. De N-VA wil zowel in de federale als in de Vlaamse regering zetelen. De Wever liet weten dat zijn partij eerst de Vlaamse regering wil vormen en daarna met de coalitiepartners op dat niveau onderhandelingen aangaan met de Franstaligen om een federale regering te vormen. De eerste opdracht van die federale regering moet dan een nieuwe staatshervorming zijn.

Verschillende Vlaamse partijen lieten zich allesbehalve enthousiast uit over deze stellingname. Ze vinden een nieuwe staatshervorming niet nodig (eerst werk maken van de uitvoering van de zesde staatshervorming) en willen eindelijk aandacht voor de economische problemen van ons land.

In De Ochtend zei CD&V-voorzitter Wouter Beke dat een samenwerking met de N-VA na de verkiezingen voor zijn partij alvast geen probleem is. 'Als Bart De Wever zegt dat hij wil deelnemen aan een federale regering, dan is dat een positieve evolutie. In 2011 ging N-VA nog aan de kant staan omdat volgens hen geen akkoord meer mogelijk was met de Franstaligen.'

'Wie communautaire stappen wil nemen, moet dat federaal doen'

Volgens Beke is de ambitie van N-VA om deel uit te maken van de federale regering niet meer dan logisch omdat die partij nog eens een staatshervorming nastreeft. 'Dat kan alleen maar op het federale niveau. Wie communautaire stappen wil nemen, moet dat federaal doen.'

Precies daarom is het volgens Beke compleet onmogelijk om - zoals Bart De Wever voorstelt - eerst de Vlaamse regering samen te stellen en daarna pas de federale. 'Het moet omgekeerd. Je moet eerst de federale regering onderhandelen als je nog een staatshervorming wil en daarna die van Vlaanderen.'

'Prins Laurent zal zich moeten verantwoorden'

De CD&V-voorzitter reageerde ook nog op prins Laurent, die een omstreden bezoek brengt in Israël waar hij is uitgenodigd door een ngo die volgens Amnesty International racistisch is en dorpen van Palestijnen vernietigt om er bomen voor in de plaats te planten.

'Ik heb dat ook maar gelezen in de kranten,' zei Beke. 'Er zijn nu eenmaal afspraken gemaakt, en wie zich niet aan de afspraken houdt, zit in de problemen. Als Laurent zich niet aan de afspraken heeft gehouden, zal hij zich moeten verantwoorden.' (EE)

Onze partners