N-VA zakt bijna 5 procent in peiling

30/11/12 om 19:14 - Bijgewerkt om 19:14

N-VA blijft de grootste partij, maar zakt met bijna 5 procent in de peiling van La Libre en RTBF.

In de driemaandelijkse peiling van La Libre en de RTBF blijft N-VA de grootste partij met 35,4 procent van de stemmen. Dat is 4,7 procent minder dan drie maanden geleden, toen de Vlaams-nationalisten de kaap van 40 procent rondden.

CD&V en SP.A stijgen, Open VLD zakt onder 10 procent

Vooral CD&V, maar ook SP.A gaan er op vooruit. Open VLD zakt onder de tien procent. De foutenmarge van de peiling bedraagt 3,1 procent.

De Vlaamse christendemocraten stijgen op drie maanden tot 16,5 procent of 3,1 procent meer dan drie maanden geleden. Ook SP.A wint 0,9 procent en komt op 14,4 procent. Open VLD zakt weg en houdt nog 9,6 procent over. Vlaams Belang stijgt met 0,7 procent en komt op 10.7 procent.

N-VA en PS blijven incontournable

La Libre stelt vast dat CD&V het meest profiteert van het verlies van N-VA. De krant vraagt zich af of Bart De Wever een prijs betaalt voor het feit dat hij nog altijd geen coalitie heeft kunnen vormen in Antwerpen, maar voegt er wel aan toe dat 'dit gezegd zijnde' de N-VA hoe dan ook incontournable blijft in de peiling.

Incontournable blijft ook de PS in Wallonië die 30,6 procent haalt en daarmee niet meer dan 0,6 procent moet prijsgeven in vergelijking met de vorige peiling. De MR stijgt met 2,4 procent tot 23,5 procent. De Franstaligen liberalen zetten daarmee de vierde stijging op rij neer. (EE)

Onze partners