N-VA: 'Winstbewijzen ACW mogen niet verkocht worden, waarom betaalt belastingbetaler dan 110 miljoen euro?'

17/02/13 om 11:51 - Bijgewerkt om 11:51

Peter Dedecker (N-VA) leest in de jaarrekeningen van het ACW dat de winstbewijzen van het ACW in Dexia niet kunnen verkocht worden: "Waarom betaalt de federale regering dan 110 miljoen euro belastinggeld?"

N-VA: 'Winstbewijzen ACW mogen niet verkocht worden, waarom betaalt belastingbetaler dan 110 miljoen euro?'

© Belga

Peter Dedecker (N-VA) citeerde in de Zevende Dag op de VRT uit de jaarrekeningen van het ACW uit 2011 dat de winstbewijzen van het ACW in Dexia niet kunnen verkocht worden: "Waarom betaalt de federale regering dan 110 miljoen euro belastinggeld, als het ACW zelf zegt dat die winstbewijzen niet kunnen verkocht worden?"

De N-VA beschuldigt het ACW onder meer van fraude en valsheid in geschrifte bij de belastingen op inkomsten uit de winstbewijzen bij het vroegere Dexia en het huidige Belfius. De Vlaams-nationalisten en Groen willen dat een parlementaire onderzoekscommissie de zaak uitspit. De meerderheidspartijen CD&V, SP.A en Open VLD vinden dat het gerecht en de fiscus de zaak moet onderzoeken, niet het parlement.

John Crombez: 'Maak uw bewijzen over aan het parket'

Staatssecretaris John Crombez (SP.A) riep de N-VA met nadruk op om met de bewijzen naar het gerecht te stappen: "N-VA neemt grote woorden in de mond, dat deden andere bronnen veel minder. Als u zo stellig bent dat het fraude is, maak de bewijzen dan over aan de diensten en aan het parket." Ook CD&V-fractieleider in de Kamer Raf Terwingen, zelf een ACW'er, zei dat dat de te nemen stap is: "Niet een parlementaire onderzoekscommissie moet dit onderzoeken, maar de bevoegde instanties. Het is bijna misdadig dit niet te melden. Het gerecht is de enige instantie die dit kan."

Peter Dedecker (N-VA) vraagt zich in de Zevende dag nog af wie op de hoogte was van deze zaak. "Het kruim van de Belgische politiek zit in de top van Dexia. Dus wie wist hiervan?"

Meyrem Almaci: 'Nog heel wat losse eindjes in Dexia-dosier'

Groen-Kamerlid Meyrem Almaci pleitte ervoor om toch een parlementaire onderzoekscommissie in te roepen. Maar geen specifiek naar het ACW, maar naar alles wat met Dexia te maken heeft: "Dergelijke commissies dienen om de zaak grondig te onderzoeken en de waarheid aan het licht te brengen." Ze gaf nog kritiek op de Dexia-commissie, waar volgens haar zaken zijn "toegedekt". Volgens haar zijn er in het Dexia-dossier "nog heel wat losse eindjes".

Onze partners