N-VA wil verplichte dienst bij staking door de kamer jagen

14/11/12 om 17:12 - Bijgewerkt om 17:12

N-VA roept de kamerleden op om snel een wetsvoorstel goed te keuren dat het spoor verplicht om treinen te doen rijden bij een staking. N-VA wil de minimumdienst snel door de kamer jagen omdat de regering 'toch geen initatief neemt'.

N-VA heeft de Kamerleden opgeroepen snel werk te maken van een minimumdienstverlening bij het spoor. "Het is duidelijk dat de regering toch geen initiatief zal nemen", zei Bert Maertens van N-VA.
Maertens wilde, net als Valérie De Bue (MR) en Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), op deze Europese stakingsdag weten wat het standpunt van de regering is over een minimale dienstverlening bij de NMBS.

Niet haalbaar
Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette verklaarde "elke actie te betreuren die het volledige treinverkeer stillegt". Hij herhaalde echter dat het standpunt van de federale regering niet is veranderd en dat een minimumdienstverlening dus niet onmiddellijk haalbaar is.

Minimumdienst

"Het is duidelijk dat u geen actie zal ondernemen, dus ik roep mijn collega's in de Kamer op de handen in elkaar te slaan en de wetsvoorstellen rond de minimumdienst te stemmen. Ik roep de voorzitter op dit dringend te agenderen", zei Bert Maertens.

Ook De Bue was hoopvol en toonde zich tevreden met het standpunt van SP.A. Karin Temmerman, fractieleidster van SP.A in De Kamer, liet immers weten dat de Vlaamse socialisten strenger willen optreden tegen wilde stakingen bij het spoor. "Het is onverantwoord dat de treinreizigers opnieuw worden gegijzeld", zei ze in De Standaard. (Belga/EE)

Onze partners