N-VA wil uitkering afnemen van verslaafden die behandeling weigeren

11/12/15 om 05:57 - Bijgewerkt om 05:57

Verslaafden met een leefloon die een behandeling weigeren, moeten geraakt kunnen worden in hun portemonnee. Dat vindt N-VA-Kamerlid Valérie Van Peel.

N-VA wil uitkering afnemen van verslaafden die behandeling weigeren

Valérie Van Peel, N-VA-Kamerlid © BELGA

Ze zegt dat namens haar partij in een gesprek met Het Laatste Nieuws.

De N-VA stelt dat een vijfde van de leefloners een alcohol- of drugprobleem heeft en daardoor niet in staat is om te werken. "Als iemand blijft weigeren om een ontwenningskuur te volgen, moet je het leefloon kunnen intrekken", zegt het Kamerlid.

Om een leefloon te krijgen, moet je vandaag werkbereidheid aantonen. Maar de praktijk leert dat veel OCMW's verslaafden daarvan vrijstellen, omdat toch niemand hen wil aanwerven, aldus Van Peel.

'Niet verplichten, duwen'

Ze wil de wetgeving voor de OCMW's aanscherpen met een inspanningsverbintenis, het zogenaamde GPMI dat al bestaat voor -25-jarigen. Het gaat niet om een resultaatsverbintenis: "we kunnen mensen niet verplichten om te genezen, maar hen wel in de richting duwen".

Hulpverleners reageren kritisch in de krant. "Je moet opletten dat je mensen niet nog dieper in de miserie duwt". Ook heel wat OCMW's zouden weigerachtig staan.

(Belga/RR)

Onze partners