N-VA wil snelrecht voor asielzoekers 'zoals voor hooligans'

25/01/16 om 08:50 - Bijgewerkt om 09:05

Regeringspartij N-VA lanceert een pleidooi om snelrecht toe te passen op asielzoekers en illegalen die zich schuldig maken aan criminele feiten. Justitieminister Koen Geens (CD&V) waarschuwt voor discriminatie.

N-VA wil snelrecht voor asielzoekers 'zoals voor hooligans'

Sophie De Wit © Belga Image

In het zwembad van Koksijde valt een asielzoeker een meisje lastig. In het asielcentrum van Leopoldsburg wordt een bewoner opgepakt op verdenking van verkrachting en daarna weer vrijgelaten. N-VA grijpt die voorvallen aan om er bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op aan te dringen, extra in te zetten op het bestraffen van criminele asielzoekers en illegalen. Dat staat in de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen.

'De Dienst Vreemdelingenzaken kan pas iemand uitzetten of opsluiten als er een veroordeling is, maar een proces laat vaak enige tijd op zich wachten', zegt N-VA-Kamerlid Sophie De Wit. 'Snelrecht kan ontradend werken en zo verhinderen dat enkelingen de boel verzieken voor alle goedmenende asielzoekers.'

De oproep lijkt een nieuwe splijtzwam te worden binnen de meerderheid, want minister Geens reageert afwijzend. 'Seksueel geweld is altijd een vervolgingsprioriteit. Ik zie niet in waarom er anders vervolgd moet worden op basis van iemands vluchtelingenstatuut.'

N-VA ziet geen discriminatie. 'Als snelrecht kan voor hooligans, moet het ook in deze context kunnen.' Ook experts twijfelen echter aan de haalbaarheid. 'Hooliganisme is een fenomeen, vluchtelingen zijn een bevolkingsgroep', aldus criminoloog Brice De Ruyver. (Belga/KVDA)

Onze partners