N-VA wil ook indexsprong voor politieke partijen: is reeds beslist, zegt CD&V

13/05/15 om 10:32 - Bijgewerkt om 12:32

N-VA-Kamerlid Veerle Wouters en Fractievoorzitter Hendrik Vuye dienen een wetsvoorstel in dat zorgt voor een indexsprong bij de partijdotaties. CD&V reageert verbaasd.

N-VA wil ook indexsprong voor politieke partijen: is reeds beslist, zegt CD&V

Hendrik Vuye met Kamervoorzitter Siegfried Bracke © Belga

Tot op heden worden de partijdotaties gewoon geïndexeerd in tegenstelling tot de lonen en sociale uitkeringen. Vandaag ontvangen de partijen een forfaitair bedrag van 175.030 euro, verhoogd met 70.012 euro indien de partij ten minste één senator heeft. Daar bovenop ontvangen de partijen een aanvullend bedrag van 2,98 euro per geldig uitgebrachte stem, verhoogd met 1,20 euro indien de partij opnieuw ten minste één senator heeft.

'Het basisbedrag ligt eigenlijk veel lager, dit zijn immers geïndexeerde bedragen', legt Vuye uit. 'Bijgevolg nemen de dotaties toe, evenredig met de index. Ons wetsvoorstel voert nu een indexsprong op deze bedragen uit', aldus Vuye. 'Men kan geen inspanningen vragen aan de bevolking en als politieke partij dezelfde inspanning weigeren. Politieke partijen hebben een voorbeeldfunctie. Dat ook hier een indexsprong gebeurt, is maar elementaire rechtvaardigheid', vult Veerle Wouters aan.

'Is reeds beslist'

Bij CD&V wordt verbaasd gereageerd op het N-VA-voorstel. De wet van 15 februari 2012 zorgde ervoor dat de dotaties voor de politieke partijen voor de begrotingsjaren 2012 en 2013 bevroren werden. Er is toen ook beslist tot een derde indexsprong, aldus de partij. Ook de fractiefinanciering in Kamer en Senaat en de personeelsfinanciering werden niet gefinancierd. 'Er zijn door de federale overheid al drie indexsprongen beslist', aldus nog CD&V.

De partij voegt er nog aan toe dat het Vlaams Parlement eind 2014 besliste tot de niet-indexering van de partij- en fractiefinanciering.

In 2013 wezen de toenmalige Vlaamse meerderheidspartijen CD&V, Open VLD en SP.A er in een reactie op een artikel in De Standaard ook al op dat de financiering in 2012, 2013 en 2014 niet zou geïndexeerd worden. Door de lage inflatie werd de spilindex voor het laatst overschreden in november 2012. (Belga/TE)

Onze partners