N-VA wil onderhandelingen vanaf nul herbeginnen

04/10/10 om 12:22 - Bijgewerkt om 12:22

Volgens partijvoorzitter Bart De Wever moet de teller op nul worden gezet. Hij doet een oproep aan alle partijen.

De N-VA wil de regeringsonderhandelingen vanaf nul herbeginnen. Dat heeft partijvoorzitter Bart De Wever maandag verklaard na afloop van het partijbureau, dat de politieke toestand analyseerde na het ultimatum dat De Wever zondag had gesteld aan de Franstalige partijen.

'We moeten het bord volledig afvegen, de teller op 0 zetten en een nieuw verhaal proberen opstarten. We moeten dit doen met een open vizier, zonder taboes, niet op inhoudelijk vlak, niet op het vlak van de formule. Ik sta ter beschikking, indien men dat wenselijk zou achten', aldus De Wever in een persverklaring.

De N-VA-voorzitter zegt een 'luisterend oor' te hebben voor dringende dossiers die de regering moet aanpakken en in het parlement gestemd moeten worden. Hij doet wel een oproep aan de regering in lopende zaken om te onderzoeken of ze dat niet in een afgeslankte formule kan doen.

'N-VA wil een akkoord'

De N-VA-voorzitter zei nog altijd te hopen dat er binnen afzienbare tijd een akkoord kan komen. Volgens De Wever is het werk van de voorbije maanden niet voor niets geweest. 'Maar we zullen allicht wel de oefening van nul af aan moeten overdoen, liefst in hoog tempo en wat mij betreft in een sfeer van vertrouwen, en met de overtuiging te willen slagen'.

De Wever zei als voorzitter van de grootste partij van het land een akkoord te willen en te beseffen dat de N-VA haar programma nooit ten volle zal kunnen uitvoeren.

Hij benadrukte bereid te zijn tot compromissen en niet uit te zijn op de verrotting. 'We zijn niet uit op de vernietiging. We zijn wél uit op versteviging en versterking van ons sociaaleconomisch weefsel. Nog eens: het gaat niet om de hervorming om de hervorming; het gaat om welvaart en welzijn, en dat is het omgekeerde van verarming', aldus De Wever.

Om dat te kunnen realiseren, is volgens de N-VA-voorzitter een akkoord nodig dat ver genoeg gaat en dat rekening houdt met de verschillen tussen noord en zuid en met de specificiteit van Brussel.

'Niet verder aanmodderen'

Tot nu toe werden de gesprekken gevoerd tussen zeven partijen: N-VA, PS, CD&V, CDH, SP.A, Ecolo en Groen! Volgens De Wever is het echter tijd om eerlijk toe te geven dat dat verhaal is afgelopen. 'We mogen niet verder aanmodderen, we mogen geen tijd verliezen. Als men mij daarvoor de zwartepiet wil geven, dan doet men dat maar. Aan dat kinderachtige spelletje doe ik niet mee'.

De N-VA-voorzitter had zondag aan de Franstalige partijen (PS, CDH en Ecolo) een ultimatum gesteld. Tegen maandag wilde hij duidelijkheid over het feit of een overheveling van een substantieel deel van de personenbelasting bespreekbaar is. Daar kwam echter geen antwoord op.

Maandag zei hij dat de werkgroep die zich boog over de hervorming van de financieringswet geen wezenlijk resultaat heeft geboekt. 'Op de belangrijkste Vlaamse vraag is nooit een fatsoenlijk antwoord gekomen ofwel een negatief. In de tussentijd wordt er door sommigen al gas teruggenomen op de overeengekomen overheveling van bevoegdheden, onder meer inzake gezondheidszorg', aldus de N-VA-voorzitter.

"Als iedereen eerlijk is, zal men moeten toegeven dat er op dit moment al lang geen pakket van 15 miljard meer op tafel ligt. Hooguit nog de helft. Feitelijk gaan we de laatste weken er netto op achteruit in plaats van vooruit', aldus de N-VA-voorzitter.

Onze partners