N-VA wil meer kansen van de koning

© Belga

De N-VA wil dat de koning het initiatief voor de regeringsvorming aan hen laat. Dat zegt senator Liesbeth Homans.

N-VA-fractieleidster in de Senaat, Liesbeth Homans, vindt dat de koning haar partij niet genoeg kansen geeft om een oplossing voor de politieke impasse te vinden. Dat hij het besluit voor nieuwe verkiezingen niet zou ondertekenen, is volgens haar een politieke daad, zo zei ze in De Zevende Dag.

Liesbeth Homans pleit ervoor dat de koning het initiatief zou laten aan de grootste partij. Bart De Wever was in juli 22 dagen informateur en in oktober tien dagen verduidelijker, terwijl vertegenwoordigers uit andere partijen alle tijd kregen om te doen wat ze wilden.

“N-VA moet zelf initiatief nemen”

De N-VA’ster kreeg weerwerk van de andere Vlaamse partijen. Als de koning de N-VA negeert, kan de partij toch zelf het initiatief nemen om uit de politieke impasse te geraken, vond Renaat Landuyt (sp.a). Annemie Turtelboom (Open Vld) wees erop dat de N-VA als grootste partij zegt niet de premier te willen leveren en ook niet de formateur. “Wat moet de koning dan doen?”, aldus de ontslagnemende minister,die er nog aan toevoegde dat de koning enkel de ruimte heeft die hij van de politiek krijgt.

Hendrik Bogaert vond het niet het moment om een discussie te voeren over de rol van de koning. Maar CD&V zal het debat niet weigeren als andere partijen het opstarten. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content