N-VA wil herstelwet voor pensioenregeling politie

14/07/14 om 10:53 - Bijgewerkt om 10:53

N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote wil een 'herstelwet' als oplossing voor het arrest van het Grondwettelijk Hof over de pensioenregeling van agenten. Door die uitspraak zouden duizenden agenten tot acht jaar langer moeten werken voor ze op pensioen mogen.

N-VA wil herstelwet voor pensioenregeling politie

© BELGA

De N-VA is geen voorstander van uitzonderingsregimes, maar begrijpt dat in het verleden bindende afspraken werden gemaakt in verband met de pensioenregeling van politieambtenaren. Daarom pleit N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote voor een 'herstelwet' die een oplossing moet bieden voor 'de meest schrijnende gevallen' na het arrest van het Grondwettelijk Hof.

Het Hof vernietigde de uitzondering 'voor de geïntegreerde politie' in de wet van december 2012 die de pensioenhervorming voor de overheidssector regelt. Het Grondwettelijk Hof vindt het niet kunnen dat gewezen rijkswachtofficieren bij de pensioenhervorming hun gunstigere leeftijdsvoorwaarde voor vervroegd pensioen konden behouden, terwijl andere officieren binnen de geïntegreerde politie pas op 62 jaar met vervroegd pensioen kunnen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) slaan de gevolgen echter niet enkel op ex-rijkswachtofficieren.

'Afspraken niet negeren'

De N-VA stelt vast dat het arrest 'een einde maakt aan alle uitzonderingsregimes die bestonden aangaande de pensionering van politieambtenaren'. De partij zegt geen voorstander te zijn van zulke uitzonderingsregimes, maar weet dat bindende afspraken die in het verleden met het politiekorps gemaakt zijn 'niet zomaar genegeerd kunnen worden zodat mensen plots voor voldongen feiten geplaatst worden.' Zo halen verschillende media voorbeelden aan van agenten die aan de vooravond van hun geplande pensionering alsnog jaren aan de slag zouden moeten blijven.

Om een oplossing te bieden voor deze 'meest schrijnende gevallen', pleit de N-VA voor een herstelwet. Kamerlid Koenraad Degroote zal daar een initiatief over nemen in de Kamer en contacten leggen met de andere partijen. Maar, zo waarschuwt hij, 'dit neemt niet weg dat in de toekomst ook agenten langer zullen moeten werken dan tot nog toe het geval was.' (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners