N-VA wil geen Franse naam voor Kortrijkse frituur

29/05/13 om 13:48 - Bijgewerkt om 13:48

De uitbater van frituur 'Grand Place' op de Grote Markt in Kortrijk kreeg van schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA) de vraag om een andere naam te kiezen voor zijn zaak.

N-VA wil geen Franse naam voor Kortrijkse frituur

© Image Globe

De schepen voor Economie Rudolf Scherpereel (N-VA) heeft persoonlijk aan de eigenaar van de nieuwe handelszaak gevraagd of hij "geen Vlaamse naam kon kiezen". "We zijn de stad van de Guldensporenslag", zegt hij. "Dan moet je toch niet voor een Franse naam kiezen? Ik heb dat die man vriendelijk gezegd en hij volgde mijn visie."

De eigenaar van de frituur, Tony Verhaeghe, was toch een beetje verrast door de vraag. "Ik had dit nu eerlijk gezegd niet verwacht. Maar kom, mij is het allemaal om het even. Of die frituur nu Grand Place, Grote Markt of Het Kotje heet, mij gelijk. Zolang de zaak maar draait", vertelt hij in Het Nieuwsblad.

'Bij een Franse naam doe ik Vlaams tegenvoorstel'

Scherpereel is niet van plan alle handelszaken met een Franse naam in vraag te stellen. "Maar ik hou het in het oog. Bij nieuwe aanvragen voor een zaak met een Franse naam, zal ik een Vlaamse naam als tegenvoorstel aanbieden."

Scherpereel beroept zich op de partijlijn die vraagt "om alles in de eigen taal te doen". Joachim Pohlmann, de nationale woordvoerder van N-VA verklaart echter dat de keuze van een handelsnaam bij de uitbaters zelf ligt.

Burgemeester Van Quickenborne (Open VLD): 'Logische beslissing'

Volgens de stadscoalitie is het geenszins de bedoeling om namen van handelszaken, noch voor bestaande, noch voor nieuwe, te veranderen. Nochtans had Scherpereel aangegeven dat hij bij nieuwe handelszaken met een anderstalige naam een eigen Vlaamse variant zou geven.

Bovendien benadrukt de coalitie ook dat het initiatief van de uitbater van de frituur uit vrije wil is genomen, na een persoonlijk gesprek met de betrokken schepen. Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) noemde de beslissing logisch. "Onze markt heet toch ook niet Grand Place?" (Belga/CB/AVE)

Onze partners