N-VA wil enkelband vanaf 14 jaar 'in uitzonderlijke omstandigheden'

29/09/16 om 04:45 - Bijgewerkt om 09:54

Regeringspartij N-VA wil jeugdrechters de mogelijkheid geven om een enkelband op te leggen aan minderjarige criminelen vanaf 14 jaar. Het is een van de opmerkelijke voorstellen waarmee de partij de aanpak van de jeugdcriminaliteit grondig wil hervormen.

N-VA wil enkelband vanaf 14 jaar 'in uitzonderlijke omstandigheden'

Lorin Parys (N-VA) © BELGA

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

"We willen wel benadrukken dat we dit enkel ingezet willen zien in uitzonderlijke omstandigheden", zegt Vlaams Parlementslid Lorin Parys. "We moeten opletten dat het voor de jongeren ook geen trofee wordt."

De enkelband zou volgens N-VA ook een tijdrovend werk wegnemen van de politie. "Als een jongere huisarrest heeft, moet de politie vandaag patrouilles uitsturen om dat te controleren. Een enkelband lost dat probleem op."

Sinds de zesde staatshervorming is het jeugdsanctierecht een Vlaamse bevoegdheid.

'Enkel slachtoffer'

Tegenwoordig, aldus Parys, "vertrekt men vaak vanuit de veronderstelling dat de dader vooral bescherming nodig heeft. De basisvraag is: hoe kunnen we deze dader helpen? Daarmee zend je gemengde signalen uit, met het risico dat de dader denkt dat hij zelf enkel een slachtoffer van de omstandigheden is. Het slachtoffer blijft gefrustreerd achter."

N-VA wil nu "de omslag maken naar een systeem dat de dader voor zijn verantwoordelijkheid plaatst en het slachtoffer centraal stelt. In onze aanpak scheiden we de sanctie en de hulpverlening voor de dader."

Groen: 'Andere aanpak nodig bij jongeren dan bij volwassenen'

Groen-parlementslid Elke Van den Brandt is niet te spreken over het voorstel van N-VA. 'De N-VA zegt zelf dat er meer wetenschappelijke onderbouw nodig is. Daarmee negeert ze de studies die bestaan, maar niet in haar kraam passen. De experten zijn het eens dat, zolang de hersens van kinderen nog niet volgroeid zijn, er een andere aanpak nodig is dan volwassenen.'

'De bedoeling van het jeugdsanctierecht moet zijn om kinderen weer op het rechte pad te brengen en de schade bij het slachtoffer te herstellen, niet hoe de overheid lekker fors kan straffen,' zegt ze. 'Dat is bekend als de 'herstelgerichte visie' op het jeugdsanctierecht. Dat staat trouwens ook zo in de regeerakkoorden die N-VA sloot met coalitiepartners Open Vld en CD&V. Dat de N-VA deze principes nu verlaat, is schrikbarend'.

(Belga/RR)

Onze partners