N-VA wil enkel federale uitgaven bevriezen

08/03/14 om 06:11 - Bijgewerkt om 06:11

N-VA wil enkel de federale overheidsuitgaven bevriezen, niet die van de Vlaanderen. Volgens de N-VA moet de Vlaamse regering al genoeg besparen door de zesde staatshervorming.

N-VA wil enkel federale uitgaven bevriezen

Liesbeth Homans, Bart De Wever en Ben Weyts (N-VA) © BELGA

Dat schrijft De Tijd. In de congresteksten die N-VA enkele weken geleden goedkeurde, bepleit de partij een nominale bevriezing van "het totaal van de overheidsuitgaven". Maar omdat niet alle middelen naar de deelstaten meekomen met de over te dragen bevoegdheden, wil de partij de Vlaamse overheidsuitgaven nu vrijstellen. Volgens de partij wordt op de nieuwe bevoegdheden al 12,5 procent geknipt.

Sociale zekerheid wel bevriezen

Voor de federale overheid en de sociale zekerheid is de nominale bevriezing wel nodig, vindt N-VA. Over een hele legislatuur sneuvelen zo ruim 22 miljard aan uitgaven, of acht keer het jaarbudget van Defensie.

Bij ongewijzigd beleid nemen de uitgaven immers elk jaar toe, al is het maar met de inflatie. In 2015 gaat het om een spontane stijging van 3,5 miljard euro voor de federale overheid en de sociale zekerheid. N-VA wil de pensioenen wel laten stijgen, waardoor in de andere domeinen nog extra gesnoeid moet worden. (Belga/TV)

Onze partners