N-VA wil dotatie Laurent schrappen na Congoreis

30/03/11 om 07:51 - Bijgewerkt om 07:51

De N-VA wil de dotatie van prins Laurent (jaarlijks 312.000 euro) schrappen na zijn omstreden Congoreis. Ook bij de andere partijen laait het debat over de prinselijke dotatie weer op.

Prins Laurent heeft opnieuw zwaar buiten de lijntjes gekleurd. Zowel de koning als de premier zijn woedend op de prins omdat hij naar Congo is gereisd ondanks het uitdrukkelijk verzoek om dat niet te doen. Wat de prins in Congo is gaan doen is niet helemaal duidelijk.

Vorig jaar al liet prins Laurent weten dat hij een reis naar Congo plande in het kader van zijn interesse voor duurzame ontwikkeling. Wie de prins in Congo zou ontmoeten en of daar politici bij waren, is niet geweten. Feit is dat koning Albert, na alle commotie over zijn eigen aanwezigheid bij de viering van vijftig jaar onafhankelijkheid in Congo, over het voornemen van Laurent overlegde met zijn kabinetchef. Na dit overleg vroeg de koning aan Laurent om niet naar Congo te gaan.

DotatieOok premier Leterme stelde de prins de uitdrukkelijke vraag om niet af te reizen naar Congo omdat dit politiek gevoelig lag. Hij schreef hem daarvoor zelfs een brief. "Ondanks de vraag van de federale regering en het paleis om de reis uit te stellen om de nodige voorbereidingen te kunnen treffen, heeft de prins besloten om zijn nakende vertrek toch niet te verdagen," zegt Leterme in De Morgen.

Fratsen

Naar aanleiding van dit nieuwe incident met prins Laurent, dient N-VA zijn voorstel over de aanpassing van de koninklijke dotaties opnieuw in. "De fratsen van Laurent kunnen niet op kosten van de belastingbetaler," zegt kamerlid Theo Francken. Zijn partij stelt voor om de dotaties te beperken tot de koning, de weduwe van de koning en de troonsopvolger vanaf 18 jaar, naar Nederlands model. "De hele financiering van het koningshuis moet bovendien veel transparanter," zegt Francken. Werk- en representatiekosten en verborgen kosten moeten volgens de N-VA worden opgenomen op de civiele lijst.

Debat heropend

Vice-premier Steven Vanackere zei in De Ochtend dat Laurent zelf het debat over zijn dotatie weer op tafel heeft gelegd. "Als de prins verlost wil worden van de officiële kant van zijn leven, dan moeten we daar naar kijken. We zullen daar in de komende weken zeker nog op terugkomen."

Ook voor fractieleider Bruno Tobback (sp.a) is het inkomen van de prins niet langer een verworven recht. "Ofwel accepteert prins Laurent de beperkingen van zijn job, ofwel doet hij afstand van zijn dotatie." Open VLD en LDD vragen op hun beurt om het debat over de koninlijke dotaties te heropenen en Het Vlaams Belang stelt voor om Laurent zijn toelage maar meteen af te nemen. (EE)

Volg Knack op Facebook

Onze partners