N-VA wil debat over meerjarenbegroting

13/04/11 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

De N-VA koppelt voorlopig geen nieuwe deadline voor de onderhandelingen aan de hervormingsplannen die de Europese Commissie eind april van ons land vraagt.

De N-VA laakt dat de regering in lopende zaken haar niet betrekt in het budgettair en economisch hervormingsprogramma en er niet over in overleg gaat met het parlement.

"Wij hebben als grootste partij bij herhaling aangeboden om mee te werken aan de begroting," zegt de N-VA. "Het standpunt van de N-VA is door de huidige regering van lopende zaken niet gevraagd. De regering heeft alles zonder ons gedaan."

De partij gaat de ontslagnemende regering-Leterme zelf een reeks voorstellen overmaken en kijken in welke mate die terug te vinden zullen zijn in het finale regeringsplan. Pas op dat moment zullen de Vlaams-nationalisten hun volgende stap bepalen.

"We willen wel degelijk dat een document wordt ingediend aan het eind van de maand, met daarin fundamentele keuzes, maar wel besproken in het parlement voor een draagvlak", beklemtoonde Kamerlid Siegfried Bracke. Na het paasreces wil N-VA daarom "met hoogdringendheid" een stemming afdwingen in het parlement.

Weinig echte hervormingen
De Vlaams-nationalisten zijn voorstander van fundamentele en doorgedreven hervormingen, maar vreest dat de Franstaligen - en met name de PS - op de rem gaan staan.

Hoe de ontslagnemde regering het nieuwe stabiliteitsprogramma aanpakt is volgens N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon "niet ernstig en niet in orde". Achter de voorgestelde cijfers schuilen volgens hem weinig echte hervormingen, wat de financiële markten niet zal sussen.

Bovendien wil de federale regering de belangrijkste inspanning afschuiven op Vlaanderen, dat extra zou moeten besparen. "Leterme legt daarmee een bom onder het regeerakkoord van (de Vlaamse regering-) Peeters", klonk het. Zelf pleit N-VA voor een samenwerkingsakkoord tussen de verschillende entiteiten om samen de plannen uit te werken.

Belang

N-VA erkent evenwel het belang van het Europees Semester, dat volgens Jambon ook grotendeels overeenkomt met het partijprogramma. De Vlaams-nationalisten willen dus wel degelijk een voorstel indienen bij de Commissie, maar vragen een samenwerkingsakoord daarover met alle
Belgische entiteiten. De huidige voorstellen van de federale regering zijn volgens N-VA te vaag, te veel gefocust op het begrotingstekort en te weinig op de schuldafbouw.

Ontslagnemend premier Yves Leterme liet dinsdag al verstaan dat de regering mikt op een begrotingstekort van 2,8 procent in 2012 en een schuldgraad van nog maximum 88,4 procent tegen 2015. Vrijdag buigt de ministerraad zich over de concrete maatregelen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners