N-VA wil dat Reynders Turkse ambassadeur op matje roept voor 'ronselbrieven'

30/10/15 om 18:31 - Bijgewerkt om 18:31

In Nederland heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders de Turkse ambassadeur op het matje geroepen omdat de Turkse regering Turken in Nederland politiek heeft willen beïnvloeden. N-VA wil dat bij ons minister Didier Reynders (MR) hetzelfde doet, en dat nog vóór de verkiezingen van komende zondag 1 november.

N-VA wil dat Reynders Turkse ambassadeur op matje roept voor 'ronselbrieven'

Ahmet Davutoglu © Belga Image

In een brief wordt de Nederlands-Turkse gemeenschap opgeroepen om bij de parlementsverkiezingen van zondag op de regerende AKP van president Tayyip Recep Erdogan en premier Ahmet Davutoglu te stemmen. Het kabinet-Koenders noemt de brief volstrekt ongepast. 'Het is ongewenst dat die brief er is', zei de Nederlandse minister. Het ontbieden van de ambassadeur 'is een heel duidelijk diplomatiek signaal van ongenoegen'. Dit mag niet nog een keer gebeuren, aldus de minister.

Ook bij ons is er politieke ophef over 'ronselbrieven', ondertekend door Davutoglu, waarin wordt opgeroepen te stemmen voor de AKP. N-VA wil dat minister Didier Reyders zich op de lijn van Nederland zet. 'Ook bij ons ervaren we de inhoud van deze brief als een inmenging in onze binnenlandse aangelegenheden. Ik hoop dan ook dat Reynders gelijkaardige stappen onderneemt', zegt Kamerlid Peter De Roover.

Adressen

Hij dringt er nogmaals op aan dat de Privacycommissie snel voor opheldering zorgt over hoe de AKP aan de nodige adresgegevens van mensen in België met een Turkse achtergrond is geraakt.

Volgens De Roover worden AKP-stemmers beloond met bijvoorbeeld 20 procent korting op vluchten met Turkish Airlines, toelagen voor Turkse vrouwen die in het buitenland kinderen krijgen en een verlaging van de afkoopsom van de militaire dienstplicht. 'Het is belangrijk dat we weten hoe ver de lange arm van Ankara reikt', zei de N-VA'er reeds vorige week. (Belga/KVDA)

Onze partners