N-VA wil beslag leggen op winstbewijzen ACW

22/01/13 om 13:22 - Bijgewerkt om 13:22

N-VA verzet zich tegen de regeling die het ACW wil met het genationaliseerde Belfius over de winstbewijzen. 'Wie met de winsten gaat lopen, moet ook zijn verantwoordelijkheid nemen bij verliezen'

N-VA wil beslag leggen op winstbewijzen ACW

© Belga

N-VA verzet zich tegen de regeling die de christelijke arbeidersbeweging ACW wil treffen met het genationaliseerde Belfius over de winstbewijzen die het nog in anden heeft. De partij wil dat de vereffenaar van investeringsvehikel Arco de winstbewijzen in beslag neemt. "Wie met de winsten gaat lopen, moet ook zijn verantwoordelijkheid nemen bij verliezen", klinkt het.

In ruil voor het aanbrengen van klanten via Arco kreeg het ACW destijds een pak winstbewijzen van het toenmalige Dexia. De arbeidersbeweging hield de winstbewijzen ook na het instorten van de bankgroep in handen, wat op protest stootte omdat Arco als Dexia-aandeelhouder mee verantwoordelijk geacht wordt voor de val.

Volgens De Tijd zou nu een regeling in de maak zijn waarbij Belfius de winstbewijzen afkoopt, maar een groot deel van de som als eeuwigdurende lening - en tegen een marktconforme vergoeding - weer bij de bank plaatst.

"Perfide", vindt N-VA. Aangezien het ACW de winstbewijzen kreeg voor klanten aangebracht via Arco, moeten die dan ook gebruikt worden om de Arco-slachtoffers schadeloos te stellen, argumenteert Kamerlid Peter Dedecker. "De vereffenaar (van het intussen gevallen Arco, nvdr.) moet zijn verantwoordelijkheid nemen en beslag laten leggen op deze winstbewijzen én de vergoedingen die hieruit voortvloeiden", besluit hij. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners