N-VA: 'Welke andere werkgever in dit land heeft zijn eigen mutualiteit?'

23/01/15 om 19:00 - Bijgewerkt om 18:59

'Als N-VA het NMBS-ziekenfonds afschaft, blaast ze het sociaal overleg en de sociale vrede op', dreigt Jean-Pierre Goossens van ACOD Spoor. 'Goossens heeft dat wetsvoorstel niet eens gelezen, maar wil meteen het land platleggen', reageert N-VA.

N-VA: 'Welke andere werkgever in dit land heeft zijn eigen mutualiteit?'

Station NMBS © BELGA

Jean-Pierre Goossens van ACOD Spoor kondigde nieuwe acties aan, onder meer naar aanleiding van het wetsvoorstel van N-VA om het NMBS-ziekenfonds af te schaffen. De ACOD-topman verdedigt het ziekenfonds. 'Het draait break-even'. Hij waarschuwde: 'Als ze dat doen, blazen ze het sociaal overleg en de sociale vrede op'.

'Goossens heeft dat wetsvoorstel niet eens gelezen, maar wil meteen het land platleggen', zo reageert N-VA in een persbericht. Volgens de N-VA kost de Kas der Geneeskundige Verzorging, het eigen ziekenfonds van de NMBS, handenvol geld. Zo bedroeg de gemiddelde administratieve kost per lid voor de grote ziekenfondsen ongeveer 142 euro. Voor de kas van de NMBS was dat 235 euro per aangesloten (ex)-werknemer, dat is 93 euro of 70 procent meer dan bij de grote ziekenfondsen. 'In 2008 was die meerkost nog 50%. Het fonds wordt dus jaar na jaar duurder', aldus N-VA.

Behoort niet tot de kerntaken

De hoge kostprijs is volgens de partij onder meer te verklaren door schaalnadeel. De kas is eenvoudigweg te klein. Ook inefficiëntie speelt een rol. Het ziekenfonds behoort niet tot de kerntaken van de NMBS. Het bedrijf beschikt niet over de kennis en expertise van de grote mutualiteiten, waar de exploitatie van een ziekenfonds wél de kerntaak is.

'Afschaffen kan perfect zonder aan de voordelen van de medewerkers te raken', zegt N-VA kamerlid Valerie Van Peel. 'Alle reguliere diensten van het ziekenfonds worden ook door de grote ziekenfondsen aangeboden, maar stukken goedkoper. De extraatjes die de NMBS-medewerkers krijgen, zitten in het Fonds van de Sociale Werken. Dat gaan we niet afschaffen. Blijven er dan nog zaken over dan kunnen die binnen een nieuwe cao worden vastgelegd. Bovendien zullen de medewerkers van de NMBS zoals alle werknemers vrij hun mutualiteit kunnen kiezen.' (TE)

Lees meer over:

Onze partners