‘N-VA-voorstel om overheidsuitgaven te bevriezen zal geen kattenpis zijn’ (Koen Geens)

© Belga

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) vindt het voorstel van de N-VA om de overheidsuitgaven nominaal te bevriezen een slecht idee. SP.A-voorzitter Bruno Tobback sluit zich daarbij aan.

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) wil dat er na de verkiezingen zo snel mogelijk stabiele regeringen komen die de sociaaleconomische uitdagingen aanpakken. Hij waarschuwde in De Zevende Dag dat wie de overheidsuitgaven nominaal wil bevriezen, moet zeggen hoe dat moet gebeuren, omdat het “geen kattenpis” zal zijn.

Zijn partij is overigens niet van plan vijf jaar lang bezig te zijn met een staatshervorming, al merkt hij wel op dat artikel 195 van de Grondwet voor herziening vatbaar verklaren, het voordeel biedt soepel te kunnen omspringen met eventuele vragen vanuit Europa.

“Als men te veel eisen stelt” over hoe de volgende regeringen na 25 mei er moeten uitzien, “dan wordt dat zwaar”, stelde Geens. De Vlaamse liberalen stelden dat ze na de stembusslag symmetrische regeringen wil op federaal niveau en in Vlaanderen, terwijl Kamerlid Vincent Van Quickenborne een Vlaamse meerderheid in de federale regering geen noodzaak vindt.

Afschaffing van het leger

Geens gaat niet concreet in op die uitspraken. CD&V “gaat naar de uitslag van de verkiezingen kijken”, om dan indien mogelijk zo snel mogelijk mee te werken aan de vorming van stabiele regeringen, zei hij. De minister van Financiën waarschuwt ook dat wie de zogenaamde Moesen-norm wil doorvoeren en de overheidsuitgaven nominaal wil bevriezen, zoals N-VA, voor een bijzonder zware klus zal staan en maar beter op voorhand zegt hoe hij dat wil realiseren.

“Wie wil spreken van een nominale bevriezing tout court, zegt bijvoorbeeld dat hij tegen 2016 zes procent minder pensioenen gaat uitkeren”, aldus Geens. “De mensen moeten weten dat het geen kattenpis zal zijn.”

“Ik vrees dat dit zal leiden tot de afschaffing van het leger, wat misschien een optie is, en dan zal men een aantal jaren de pensioenen correct kunnen uitbetalen. Maar men mag niet dromen. We worden geconfronteerd met de vergrijzing die ook in de zorgsector doorspeelt”.

De minister merkt ook op dat de federale regering als het op de bevriezing van de uitgaven gaat, van niemand lessen te krijgen heeft. Zonder inflatiecorrectie geeft de federale regering in 2014 niet meer uit dan in 2012, luidt het.

Bruno Tobback: ‘Moesen-norm is slecht scenario’

In dezelfde uitzending noemde SP.A-voorzitter Bruno Tobback de Moesen-norm een “slecht scenario” en “een recept voor politici die geen keuzes willen maken en dan maar zeggen: ‘We blokkeren alles'”. “Als je de uitgaven bevriest en alleen hetgeen dat al bestaat indexeert, dan zeg je tegen nieuwe gepensioneerden dat er voor hen geen geld is”, meent Tobback.

CD&V-vicepremier Pieter De Crem stelde eerder deze week dat de regering geen artikel uit de Grondwet voor herziening vatbaar zal verklaren.

Geens reageert door te stellen dat de volgende regering zich geen vijf jaar lang met de staatshervorming moet bezighouden. Wel merkt hij op dat het de voorbije jaren zowat een gewoonte is geworden artikel 195 uit de Grondwet voor herziening vatbaar te verklaren. Dat artikel regelt de procedure die nodig is om de grondwet te kunnen wijzigen. Bovendien biedt het “souplesse” om te kunnen ingaan op een eventuele vraag uit internationale hoek. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content