N-VA-voorstel: alleen nog betaald educatief verlof voor 'nuttige' opleidingen

03/11/15 om 15:53 - Bijgewerkt om 17:25

N-VA-parlementslid Jan Hofkens wil het systeem van het betaald educatief verlof (BEV) bijsturen. Nu komen er te veel opleidingen in aanmerking voor terugbetaling, waardoor het budget ontspoort.

N-VA-voorstel: alleen nog betaald educatief verlof voor 'nuttige' opleidingen

Jan Hofkens © Belga Image

Hofkens stelt voor enkel nog opleidingen terug te betalen die 'de competenties van de werknemers en hun positie op de arbeidsmarkt versterken'.

Toename

Het stelsel van betaald educatief verlof geeft werknemers uit de privésector het recht om erkende opleidingen te volgen en om op het werk afwezig te zijn met behoud van hun loon. Zo krijgen zij bijvoorbeeld de mogelijkheid hun opleiding af te maken, zich professioneel te heroriënteren of bijkomende competenties te verwerven.

De voorbije drie jaar is het aantal terugbetaalde uren voor betaald educatief verlof met bijna 15 procent toegenomen. Ook het totaalbedrag dat werd terugbetaald aan de werkgevers steeg met 14 procent, naar 64,5 miljoen euro (schooljaar 2013/2014).

Van dat bedrag wordt 10 procent of ongeveer 6 miljoen euro besteed aan de algemene, syndicale opleidingen. Dit zijn opleidingen die door de vakbonden zelf worden georganiseerd in kader van hun vakbondswerking.

Erkende opleidingen

Als het van Vlaams parlementslid Jan Hofkens afhangt, moet het systeem worden bijgestuurd om het budget 'onder controle' te krijgen. 'Dit kan door in de toekomst nog enkel opleidingen terug te betalen die de competenties van werknemers en hun positie op de arbeidsmarkt versterken', aldus Hofkens.

Volgens Hofkens moet er met een kam door de lijst van erkende opleidingen gegaan worden. 'Nu kan men onder meer cursussen voor boomverzorger en florist terugvinden, maar ook een opleiding tot badstofwever of suiker- en marsepeinbewerker komen in aanmerking. Bovendien is het niet duidelijk wat de syndicale opleidingen concreet inhouden', klinkt het.

Volgens het N-VA-parlementslid moet het stelsel dringend 'eenvoudiger en transparanter' worden gemaakt. 'Alle cursussen die niet echt gericht zijn op het versterken van de competenties van de werknemer moeten hierbij zoveel mogelijk geweerd worden. Enkel op die manier biedt het betaald educatief verlof een meerwaarde voor zowel werkgever als werknemer.'

ABVV

Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV, is niet te spreken over het voorstel van N-VA. 'Dit is een zoveelste pestmaatregel', zegt ze in een eerste reactie. Volgens haar is het betaald educatief verlof net een 'individuele keuze en een recht voor de werknemer'. In veel gevallen is er trouwens al een expliciete link met de arbeidsmarkt. 'Denk aan de middenstandopleidingen, de VDAB-opleidingen. Maar men moet stoppen met alles in puur economische criteria te bekijken. Als ik via betaald educatief verlof een andere taal wil leren, zoals Chinees, dan doe ik dat in de eerste plaats om mezelf te ontplooien. Als dat later nog van pas komt binnen mijn job, is dat meegenomen, maar geen noodzaak'.

Volgens de vakbondsvrouw spelen ook andere motieven mee en wil de N-VA 'opnieuw de vakbonden treffen'. 'Dit voorstel past in een agenda waarin men iedereen die het niet eens is met het beleid monddood wil maken'. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners