Verzet N-VA tegen statiegeld op blikjes en PET-flessen: SP.A en Groen bereid tot wisselmeerderheid

Met het systeem wil men de strijd winnen tegen de naar schatting tien miljoen drankverpakkingen die in Antwerpen jaarlijks op straat worden achtergelaten. © iStock

Regeringspartij N-VA verzet zich tegen de invoering van statiegeld op blikjes en PET-flessen. Volgens hen dreigt het statiegeld de consumptieprijs te verhogen en ook de mensen te treffen die al netjes sorteren.

De N-VA gelooft meer in een ‘slimmer en ambitieuzer’ zwerfvuilbeleid. Oppositiepartij SP.A laat meteen weten dat het bereid is een wisselmeerderheid te leveren om het statiegeld te realiseren.

Er gaan steeds meer stemmen op om statiegeld in te voeren op blikjes en petflessen. Er hebben zich intussen ook al tientallen Vlaamse steden en gemeenten aangesloten bij Statiegeldalliantie, de organisatie de Vlaamse regering wil aanzetten tot de invoering van statiegeld op plastic drankflessen en blikjes.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) liet in het verleden al verstaan dat ze niet afkerig staat tegenover de invoering van het systeem. Zij wacht eerst een evaluatie af van de afspraken met de verpakkingsindustrie. Die had zich geëngageerd om het zwerfvuil tegen 2022 drastisch terug te dringen. Maar coalitiepartner N-VA gelooft niet in het statiegeldsysteem.

Volgens N-VA-fractieleider Matthias Diependaele en parlementslid Wilfried Vandaele dreigt het de prijzen voor de consument te verhogen, de buurtwinkel te benadelen en de mensen die al goed sorteren te treffen. ‘Het statiegeldsysteem laat iedereen meebetalen, en treft dus ook wie vandaag al netjes sorteert’, klinkt het. ‘Statiegeld voor blik en PET-flessen volstaat niet. We willen het goed ingeburgerd inzamelsysteem van de PMD-zak niet op de helling zetten, maar kiezen voor een ambitieuze uitbreiding ervan’, aldus Diependaele en Vandaele.

De N-VA’ers willen bijvoorbeeld de producenten ‘maximaal responsabiliseren’. De partij wil de inzameldoelstelling optrekken ‘naar het niveau van de beste statiegeldsystemen’. Daarnaast moeten voor N-VA ook alle huishoudelijke verpakkingen in de blauwe zak terecht kunnen. ‘Dus ook chipszakjes, champignonbakjes, botervlootjes,…’, zegt Vandaele.

Vandaele: ‘Als dat afval toch op de openbare weg of in het milieu terecht komt, moet Fost Plus dit zelf opruimen of de opruiming financieren, een resultaatsverbintenis dus. Ook de producenten die niet onder het Fost Plus systeem vallen maar wel voor zwerfvuil zorgen, moeten hun verantwoordelijkheid opnemen’.

Verder moet ook de consument zijn verantwoordelijkheid opnemen. ‘We moeten mensen verder sensibiliseren, maar ook bestraffen indien nodig. Zo kan men lokaal via de GAS-wetgeving een gemeenschapsdienst vragen, maar dit blijft moeilijk afdwingbaar’, zegt fractieleider Diependaele.

Oppositiepartij SP.A is niet te spreken over de houding van N-VA. ‘Onbegrijpelijk’, zegt parlementslid Steve Vandenberghe. ‘Als we de strijd tegen zwerfvuil willen aangaan, is én sensibilisering én de invoering van statiegeld nodig’. Volgens Vandenberghe is er een groot draagvlak om statiegeld in te voeren. Volgens hem is de SP.A bereid om in het parlement een wisselmeerderheid te leveren om het systeem in te voeren.

Ook Groen is niet te spreken over de houding van N-VA en biedt ook aan om de wisselmeerderheid te leveren.

Schauvliege: ‘N-VA houdt zich niet aan regeringsafspraken’

Vlaams minister van Omgeveging Joke Schauvliege (CD&V) is niet te spreken over het veto van coalitiepartner N-VA over de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen. ‘N-VA schiet het statiegeld af, nog voor de evaluatie gemaakt is. Dat is niet volgens de afspraken binnen de Vlaamse regering’, laat de CD&V-minister weten aan Belga.

Regeringspartij N-VA kondigde dinsdag aan dat het zich verzet tegen de invoering van statiegeld op blikjes en PET-flessen. Volgens de partij dreigt het statiegeld de consumptieprijs te verhogen en ook de mensen te treffen die al netjes sorteren. De N-VA gelooft meer in een ‘slimmer en ambitieuzer’ zwerfvuilbeleid.

Maar met dat veto tegen het statiegeld houdt N-VA zich volgens minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) niet aan de afspraken die binnen de regering-Bourgeois over het dossier gemaakt zijn. Zo was er volgens haar afgesproken een evaluatie van de gemaakte afspraken met de verpakkingsindustrie af te wachten. ‘N-VA schiet het statiegeld af, nog voor de evaluatie gemaakt is’, aldus Schauvliege.

‘Het is een slechte zaak voor de netheid van de doorsnee Vlaamse straat. Het afval zal nu ook in de voedselketen blijven terechtkomen’, klinkt het. ‘Meer dan 100 Vlaamse steden en gemeenten (waaronder een groot aantal met N-VA in het bestuur) en vele middenveldsorganisaties vragen erom, maar N-VA wijst hun verzoek reeds op voorhand af’, besluit de CD&V-minister.

‘Debat is te belangrijk om het op die manier te voeren’

Vlaams parlementslid Tinne Rombouts, voorzitter van de commissie Leefmilieu in het Vlaams Parlement, reageert “verbaasd” op de communicatie van coalitiepartner N-VA over het statiegeld op blikjes en plastic flessen. “Dit is een veel te belangrijk debat om op die manier te voeren. Door op voorhand bepaalde pistes uit te sluiten, doe je een voorafname op de mogelijke oplossingen en dat is op zijn minst spijtig”, zegt Rombouts aan Belga.

‘Dit is zo’n gevoelig debat. Als je het zwervuildebat au sérieux neemt, lijkt het me niet zo verstandig om op voorhand instrumenten uit te sluiten. Dat lijkt me een beetje gek. Ik krijg nogal het struisvogelgevoel als ik de N-VA hoor’, aldus Rombouts.

Volgens de CD&V-politica liggen de alternatieven die N-VA voorstelt (bv. de consumenten en producenten sensibiliseren, het optrekken van de inzameldoelstellingen, alle huishoudelijke verpakkingen in de PMD-zak,…) ook al op tafel. En dat het statiegeld een “asociale maatregel” zou zijn, houdt volgens Rombouts ook al geen steek. ‘Mensen die de gebruikte blikjes of flessen terug brengen, krijgen hun statiegeld gewoon terug. Bovendien zegt N-VA dat Fost Plus zelf integraal moet opdraaien voor het afval langs de weg. Fost Plus vertegenwoordigt de industrie en zal dat dan ook gewoon doorrekenen aan de consument’, aldus nog Rombouts.

Bourgeois: ‘Afspraak in regering, maar partijen mogen in parlement eigen visie geven’

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) erkent dat er binnen zijn regering is afgesproken een evaluatie af te wachten alvorens te beslissen over het statiegeld op blikjes en plastic flessen. Maar tegelijk is elke partij volgens Bourgeois “vrij om in het parlement een eigen visie te geven op wat in de toekomst dient te gebeuren”.

In een reactie an Belga erkent Vlaams minister-president Geert Bourgeois dat er in de schoot van de Vlaamse regering is afgesproken om eerst de kans te geven aan de sector en dan ‘ergens in 2018 een evaluatie te houden’.

Maar dat neemt volgens Bourgeois niet weg dat het partijen in het Vlaams Parlement vrij staat om ‘een eigen visie te geven op wat in de toekomst dient te gebeuren’.

Partner Content