N-VA tot Jo Vandeurzen: 'Het is onze verdomde plicht om voldoende geestelijke gezondheidszorg te voorzien'

18/03/15 om 17:50 - Bijgewerkt om 17:57

Tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement ging het onder meer over de opvang van jongeren met psychiatrische problemen. Onder meer Björn Anseeuw van N-VA toonde zich heel scherp voor minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). 'Ik heb geen enkel engagement gehoord. Ik eis een resultaatsverbintenis.'

N-VA tot Jo Vandeurzen: 'Het is onze verdomde plicht om voldoende geestelijke gezondheidszorg te voorzien'

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn © Belga

Deze week belandde een 17-jarig meisje met geestelijke problemen in een politiecel. Het is een hallucinante situatie die ook vandaag tot vragen leidde in het Vlaams parlement. Onder meer Freya Van den Bossche (SP.A) , Björn Anseeuw (N-VA) en Martine Taelman (Open VLD) wilden weten wat minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) van plan was.

Dat de oppositie met scherp zou schieten in dit dossier, was te verwachten. Opvallend was dat ook Anseeuw zeer scherp was voor Vandeurzen. Anseeuw was zelf verpleger in een psychiatrische instelling voor hij de overstap maakte naar het Vlaams Parlement. In een opiniestuk in De Morgen riep hij de Vlaamse regering al op om het probleem ter harte te nemen. 'De zesde staatshervorming mag geen excuus zijn om niets te doen.'

'De voorvallen van de afgelopen weken zijn onze samenleving onwaardig', zei Anseeuw in het Vlaams Parlement. 'Maar zoals we helaas weten: dit zijn geen uitzonderingen. Er is een tekort in de crisisopvang en in de langdurige opvang. Het is onze verdomde plicht om te voorzien in voldoende geestelijke gezondheidszorg. Wat gaat u vandaag doen dat we morgen niet opnieuw met dergelijke gevallen worden geconfronteerd.'

'Geen concreet engagement gehoord'

Vandeurzen herhaalde dat hij momenteel overleg voert met het federale niveau. Hij verwijst naar de uitvoering van zesde staatshervorming als een van de obstakels voor het oplossen van dit 'zeer complexe dossier'.

N-VA tot Jo Vandeurzen: 'Het is onze verdomde plicht om voldoende geestelijke gezondheidszorg te voorzien'

© Belga

Vandeurzen verwijst naar de crisisopvang in de kinderpsychiatrie. "We beschikken niet over crisiscapaciteit in de kinderpsychiatrie. Als je met een zware crisis te maken hebt, kun je een kind met een psychiatrische problematiek toch echt niet naar een plaats brengen zonder psychiatrische omkadering. We vragen dus aan de federale collega's om bij de hervormingen in de kinder- en jeugdpsychiatrie rekening te houden met het element crisis in de psychiatrische opvang", aldus de CD&V-minister.

Zijn antwoord kan Anseeuw maar matig overtuigen: 'Ik heb geen enkel concreet engagement gehoord', stelt de N-VA'er teleurgesteld. "U moet zich engageren. Ik wil een concrete resultaatsverbintenis", aldus Anseeuw.

'Het lijkt erop alsof u zich niet snel genoeg van uw verantwoordelijkheid kan ontdoen', sneert Van den Bossche. 'Het is uw nochtans uw verantwoordelijkheid dat er voldoende bedden zijn, en dat er voldoende personeel is.'

Begrotingscontrole

Vanuit het halfrond schoot Vera Jans (CD&V) Vandeurzen nog te hulp: 'Vera Jans: 'Ik ben ook bijzonder opgetogen over het vurige pleidooi van collega Anseeuw. Ik kijk uit naar de begrotingscontrole, waar we duidelijk een partner hebben die naast de hardwerkende Vlaming ook de zwakke Vlaming zal steunen in zijn budget.'

Anseeuw kreeg voor zijn tussenkomst zelf lof vanuit de oppositie:

In Villa Politica herhaalde Vandeurzen dat het overleg met federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block noodzakelijk is omdat de bevoegdheden voor geestelijke gezondheidszorg verspreid zijn over verschillende beleidsniveaus.

Bekijk hier de video:

Ben Weyts: 'Als het aan mij ligt, blijft BOB bestaan'

Ben Weyts (N-VA)

Ben Weyts (N-VA) © BELGA

Het vragenuurtje ging van start met een aantal vragen over de BOB-campagnes. BOB blijft bestaan. Maar of nieuwe BOB-campagnes zullen uitgevoerd worden door het BIVV, de huidige eigenaar van het BOB-concept, of door een ander bureau, zal moeten blijken uit een aanbesteding. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Marino Keulen (Open Vld), Lorin Parys (N-VA) en An Christiaens (CD&V).

Bezorgdheden

Sinds begin dit jaar zijn het de gewesten die campagnes rond verkeersveiligheid en dus ook dronken rijden moeten organiseren. Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV), dat samen met de Belgische Brouwers eigenaar is van het BOB-concept, heeft de gewesten een voorstel gedaan over het gebruik van het BOB-concept.

De voorbije dagen doken bezorgdheden op over het voortbestaan van de BOB-campagnes. Weyts verzekerde woensdag in het Vlaams Parlement dat BOB zal blijven bestaan. Er is overleg geweest met de administraties van de andere gewesten en iedereen wil het BOB-concept behouden.

'Onafhankelijk onderzoek'

Maar uit juridisch advies blijkt dat de wet op de overheidsopdrachten moet gevolgd worden en dat er een aanbesteding moet komen. Het is dan afwachten wie er als beste uit de bus komt.

"Ofwel is dat het BIVV ofwel is dat een ander bureau en moeten we met het BIVV het gebruiksrecht vragen voor het BOB-concept." "Dus BOB blijft. Of het zal worden uitgevoerd door het BIVV of door een ander bureau zal moeten blijken uit onafhankelijk onderzoek", aldus Weyts. (Belga/JH)

Sven Gatz: 'Sport blijft een ondersteunende rol spelen voor de VRT'

Minister van Cultuur en Media Sven Gatz(Open VLD) ten slotte kreeg in het parlement de kans om te herhalen dat de afschaffing van de bibliotheekplicht volgens hem 'een positief debat' is, en dat uit de cijfers tonen dat het bibliotheekbezoek toeneemt. Daardoor gelooft hij niet dat het zo'n vaart zal lopen met de sluitingen van de bibliotheken als de oppositie beweert.

Daarnaast verduidelijkte hij ook dat sport een ondersteunende rol zal blijven spelen in het aanbod van de openbare omroep.

Bekijk hier het fragment uit Villa Politica:

Lees meer over:

Onze partners