"N-VA stapt niet uit Vlaamse regering" (Ben Weyts)

15/09/11 om 19:38 - Bijgewerkt om 19:38

N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts bevestigt donderdag dat zijn partij voorlopig niet van plan is uit de Vlaamse regering te stappen, ook al kan het bereikte BHV-akkoord "bezwaarlijk goed genoemd worden".

"N-VA stapt niet uit Vlaamse regering" (Ben Weyts)

© Belga

"Wij gaan niet voor elke regel die wordt afgesproken afzonderlijk onze positie bepalen binnen de Vlaamse regering", zei hij in een reactie aan het persagentschap Belga.

Beoordeling totale pakket

"Er zijn nog veel onduidelijkheden en er worden door de Vlamingen een aantal toegevingen gedaan die in hun geheel verder gaan dan wat de N-VA ooit aanvaardbaar achtte", stelden Weyts en voorzitter Bart De Wever eerder op de dag in hun eerste reactie. Toch zal de N-VA het communautaire akkoord pas in zijn totaliteit beoordelen.

Vlaamse regering staat niet op springen

De Vlaamse regering staat voorlopig dus nog niet op springen. Niettemin noemt Weyts de doorbraak van formateur Elio Di Rupo en de onderhandelaars "een duur akkoord met veel Vlaamse toegevingen en veel Vlaamse cash op tafel". Hij heeft ook weinig begrip voor de keuze voor de algemene vergadering van de Raad van State als rechtbank bij burgemeestersgeschillen.

"De Vlaamse regering heeft eigenlijk niets meer te zeggen", oordeelt de N-VA'er. "Maar het gaat ook in tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel dat de Franstaligen zeggen: 'De Nederlandstalige rechtbank heeft arresten geveld die ons niet aanstaan, dus vervangen we gewoon die rechtbank'. Dat lijkt me meer iets voor Afrikaanse dictaturen." (Belga/INM)

Onze partners