N-VA protesteert tegen Engels op affiche muziekfestival Merchtem

30/04/13 om 15:37 - Bijgewerkt om 15:37

In de gemeenteraad van Merchtem is een rel ontstaan over het feit dat de affiche voor het muziekfestival Geckofest in het Engels is opgesteld. Volgens N-VA Merchtem moet die affiche in het Nederlands.

De N-VA van Merchtem heeft tijdens de gemeenteraad bij monde van fractieleider Lieven Vanderstappen geprotesteerd tegen het feit dat de affiche van het Geckofest volledig in het Engels is opgesteld. Geckofest is een muziekfestival dat op 25 mei met de logistieke steun van het gemeentebestuur voor het eerst georganiseerd wordt door een aantal plaatselijke jeugdorganisaties.

Schepen voor Vlaamse aangelegenheden

"Wij hebben niets tegen het initiatief, maar vinden het niet kunnen dat in een Vlaamse gemeente als Merchtem de publiciteit voor een evenement waarbij de gemeente betrokken is volledig Engelstalig is. We zouden graag hebben dat het gemeentebestuur in de toekomst bij dergelijke gevallen aandringt dat in de publiciteit minstens alle praktische informatie over het gebeuren Nederlandstalig is. Waarom heeft Merchtem anders een schepen voor Vlaamse aangelegenheden?", aldus Vanderstappen.

Spijkers op laag water

In een reactie bestempelt burgemeester Eddie De Block (Open Vld) de vraag van N-VA "als het zoeken van spijkers op laag water". Volgens De Block is de N-VA zelfs uit op een naamsverandering van het festival. "Gecko is Engelstalig voor hagedis. Zij zouden ook graag zien dat het een Hagedisfestival wordt. Dat is te belachelijk voor woorden. Het is alsof je TW Classic TW Klassiek zou gaan noemen", aldus De Block.

Vanderstappen ontkent dat de N-VA aandringt op een Nederlandstalige naam voor het festival. Volgens hem is het de partij vooral te doen om de praktische informatie in de publiciteitsvoering. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners