N-VA piekt in opiniepeiling tot 33 procent

08/10/10 om 17:50 - Bijgewerkt om 17:50

Volgens de opiniepeiling scoort de partij 4,8 procent beter dan bij de federale verkiezingen in juni.

De N-VA scoort in een nieuwe opiniepeiling van de VRT en De Standaard nog 4,8 procent hoger dan bij de federale verkiezingen in juni en haalt 33 procent van de kiesintenties.

Ondanks de moeizame regeringsonderhandelingen blijft de N-NA veruit de grootste partij en verstevigt ze haar koppositie zelfs nog.

CD&V blijft de op één na grootste partij met 18,1 procent, een kleine winst van 0,5 procent tegenover de verkiezingen van juni. Ook de SP.A boekt winst en gaat er met 1,6 procent op vooruit. Met 16,6 procent blijft ze de derde partij in Vlaanderen. Groen! wint eveneens en stijgt met 0,7 procent tot 7,8 procent.

Vlaams Belang duikt onder tien procent

Het Vlaams Belang haalt in de peiling nog 9,6 procent, een verlies van 3 procent. Open VLD verliest 1,6 procent en zakt tot 12,4 procent. Lijst Dedecker verliest 1,2 procent en haalt met 2,5 procent lang de kiesdrempel niet.

Van alle ondervraagden kan 50,1 procent zich inbeelden ooit op de N-VA te stemmen. 57 procent van hen zegt een voorkeur te hebben voor de partij. Daarmee is de N-VA de partij die haar potentieel het best weet te verzilveren.

De peiling werd tussen 20 september en 5 oktober bij 1.014 mensen afgenomen.

De Wever veruit de populairste

N-VA-voorzitter Bart De Wever is volgens de peiling ook veruit de meest populaire politicus in Vlaanderen. Hij krijgt bijna de helft van de stemmen achter zich. Van de ondervraagden kan 48 procent zich inbeelden voor De Wever te stemmen.

Vlaams minister-president Kris Peeters volgt op de tweede plaats met 40 procent. Frank Vandenbroucke (SP.A) staat op plaats drie met 35 procent.

Daarna volgt ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V), die van de achtste naar de vierde plaats springt. Johan Vande Lanotte staat op plaats vijf.

De top tien wordt vervolledigd door Alexander De Croo (Open VLD), Inge Vervotte (CD&V), Hilde Crevits (CD&V), Bruno Tobback (SP.A) en Freya Van den Bossche (SP.A).

Voorts meent 33 procent van de ondervraagden dat Bart De Wever premier moet worden. 21 procent kiest voor Elio Di Rupo als eerste minister.

Lees meer over:

Onze partners