N-VA: 'partijpolitieke burgeroorlog bij SP.A'

13/01/14 om 19:43 - Bijgewerkt om 19:46

De Aalsterse schepenen van SP.A en vijf van de zeven leden van die partij in de gemeenteraad zijn niet van plan hun post op te geven. Volgens de N-VA-burgemeester woedt daarmee een partijpolitieke burgeroorlog bij SP.A. De strubbelingen zijn een gevolg van het feit dat N-VA en SP.A in de aanloop naar de verkiezingen op zeer gespannen voet met elkaar leven.

N-VA: 'partijpolitieke burgeroorlog bij SP.A'

Bruno Tobback © Jimmy Kets

De Aalsterse SP.A-schepenen Dylan Casaer en Ann Van de Steen én vijf van de zeven leden van de gemeenteraadsfractie blijven op post. Dat is beslist op een fractievergadering. De twee SP.A-mandatarissen in de OCMW-raad blijven ook zetelen.

"Het reglement in de Aalsterse gemeenteraad is duidelijk: je blijft lid van de fractie waarvoor je verkozen werd", zegt schepen Dylan Casaer. "We zijn verkozen als lid van de SP.A-fractie en blijven lid. Als twee andere mensen uit die fractie willen treden, dan is dat hun goed recht. Misschien zorgt het ook voor meer duidelijkheid."

Eerder vandaag maakte de SP.A bekend dat ze de afdeling in Aalst opdoekt en daarmee de facto uit het stadsbestuur stapt.

N-VA: partijpolitieke burgeroorlog bij SP.A

Er is geen enkele politieke aanleiding, we voeren het bestuursakkoord getrouw uit. Zo reageert de Aalsterse burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) op de beslissing van sp.a om de lokale afdeling van zijn coalitiepartner te ontbinden. "Er is duidelijk een partijpolitieke burgeroorlogbij SP.A."

"Wij hebben het bestuursakkoord correct gehonoreerd en zijn een partner van ons woord. Dat zijn ook de twee SP.A-schepenen en hun gemeenteraadsleden, op de twee dissidenten na", vindt D'Haese, die spreekt over "een opeenstapeling van sfeerscheppingen". "Want die discussie isoleert zich tot twee dissidenten."

De problemen stralen volgens D'Haese voorlopig nog niet af op de bestuurscoalitie, aangezien schepenen Dylan Casaer en Ann Van de Steen maandagnamiddag actief deelnamen aan de vergadering van het schepencollege. "Ik zal evenwel niet toelaten dat ons sociaal-rechtvaardig en krachtdadig beleid verlamd wordt door hun beslissingen in Brussel", waarschuwt hij.

'SP.A is overbodig'

"De interne problemen bij SP.A moeten uitgeklaard worden, want de verdeeldheid helt ruimschoots in het voordeel van bestuursdeelname en de verdere continuering van het beleid", oordeelt de N-VA'er.

"Er mag ook niet vergeten worden dat meer dan twee derde van de SP.A-leden het bestuursakkoord hebben goedgekeurd en dus stemden voor deelname en dat ze alle andere SP.A gemeenteraadsleden, op twee na, achter zich hebben." De Aalsterse burgemeester wijst er verder nog op dat N-VA en CD&V ook zonder SP.A kunnen verder besturen, omdat de kleinste coalitiepartner mathematisch overbodig is. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners