N-VA pakt uit met bikinibabe op kieslijst

20/08/12 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:52

N-VA pakt in Berlare, de gemeente van Karel De Gucht (Open VLD), uit met Jana Claus (22), vorig jaar finaliste van Miss Diamant en dit jaar finaliste van Miss Global Belgium. 'Ik ben niet het lintje. Ik draag het lintje.'

Knack: Stel jezelf eens kort voor. Hoe kunnen/moeten mensen jou kennen?

Jana Claus: "Dat kan enkel als je 'into' die wereld van missverkiezingen bent. Niet dat ik heel bekend ben, maar het trekt natuurlijk een beetje de aandacht. Vorig jaar was ik finaliste van Miss Diamant, dit jaar van Miss Global Belgium. De meeste mensen gaan ervan uit dat wanneer je een lintje draagt, je het lintje bent en niets inhoudt. Door nu in de politiek te stappen doorbreek ik een beetje dat cliché: ik ben niet het lintje, ik draag het lintje. Je moet je mannetje kunnen staan in een missenwereld, je moet tegen véél stoten kunnen en vooral bakken kritiek kunnen slikken. En dat is in de politiek ook zo."

Op welke manier komt een politieke partij als N-VA bij jou terecht? "Fre De Vos is een fotograaf waar ik al een paar keer mee had samengewerkt en toen N-VA hem vroeg of hij nog iemand kende die iet of wat 'politiek' getint was, heeft hij mij aangebracht. N-VA reikt punten aan waarin ik mij wel kan vinden, dus was de keuze ook snel gemaakt. Natuurlijk in overleg met de belangrijkste personen in mijn leven, mijn familie en mijn vriend, maar uiteindelijk maakte ik de beslissing en het feit dat zij 200 procent achter mij staan in alles wat ik doe, geeft gewoon die extra boost. Ik ben jong, enthousiast en een doorzetter in alles wat ik doe. Slagen in wat je doet is natuurlijk belangrijk en ook je hoofddoel, maar ik vind proberen een van de grootste overwinningen in het leven. Om tegen het cliché in te gaan, heb je lef nodig."

Hoe zie jij jezelf binnen N-VA?

"Ik ben samen met nog een tweetal mensen een van de jongste leden op de N-VA-lijst, ik zie ons als een verfrissing. Ik doe graag fotoshoots in mijn vrije tijd, maar wil dat zeggen dat politiek mij niets interesseert? Integendeel, ik heb op N-VA gestemd omdat het de partij was waarin ik me het meest kon vinden. Ik heb mij altijd druk gemaakt in hoe onze samenleving functioneert. Het kan best anders en dat probeert N-VA nu ook te realiseren. Maar het moet een kans krijgen!"

Wat zijn je politieke actiepunten en/of ambities?

"Echte ambities heb ik niet, ik probeer gewoon mee te helpen aan de verandering in plaats van mij voor mijn tv druk te maken over al die debatten en beslissingen die soms ten koste van het volk gemaakt worden. Eerst en vooral zou ik luisteren naar de mensen zelf en niet enkel naar de politici en alle andere partijen. N-VA luistert ook echt naar wat ik te zeggen heb. Ik breng een beetje de boodschap over van de 'jongere' generatie, zeg maar. Politiek is heel belangrijk in het leven en ik vind dat het volk zelf meer betrokken zou mogen worden. Daarom ben ik in N-VA gestapt. Ik krijg vaak commentaar omdat ik een model ben én aan politiek doe, dat die twee helemaal niet samen gaan. Ik bewijs nu het tegendeel." (KVDA/EE)

Lees meer over:

Onze partners