N-VA over nieuwe nota Di Rupo: ‘Hallucinante loodgieterij’

© Belga

De N-VA reageert ‘stomverbaasd’ op de nieuwe nota Di Rupo. ‘Rampzalig. Hallucinante loodgieterij,’ zegt N-VA-kopstuk Ben Weyts in gesprek met Knack-redacteur Ann Peuteman.

Het voorbije weekend circuleerde de nota-Di Rupo, zoals die nu op de onderhandelingstafel ligt, in Franstalige kringen. Wellicht was het de MR die de nota liet lekken om haar achterban, en dan vooral het opstandige FDF, rustig te houden. Want hoewel de tekst misschien niet ver genoeg gaat voor het FDF, doen sommige passages de Vlamingen wel pijn. Veel pijn.

Bij de N-VA reageerden ze zelfs stomverbaasd op de tekst. ‘Een nota die al zo rampzalig is voor de Vlamingen wordt nog meer verminkt op basis van hallucinante loodgieterij’, aldus N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts. ‘Het enige positieve aan Di Rupo’s bijgestelde voorstel is dat Vlaanderen voor werken aan de op- en afritten van de Brusselse Ring niet langer toestemming hoeft te vragen aan de Waalse en Brusselse regering maar enkel nog moet overleggen.’

Maar verder zien ze bij de N-VA geen goede kanten aan de nota. En ook voor de Vlaamse partijen aan de onderhandelingstafel moeten veel voorstellen wel erg zwaar op de maag liggen. Zeker voor CD&V.

Om te beginnen zal de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde pas in werking treden als de Vlaamse toegevingen in de grondwet worden verankerd. Dat betekent dat de Vlaamse partijen nog jaren aan het lijntje kunnen worden gehouden. ‘Want de MR kan te allen tijde de splitsing blokkeren’, aldus Weyts. ‘En valt de regering voor de grondwetswijziging een feit is, dan komt er ook geen splitsing. De Vlaamse partijen zitten dus in een houdgreep.’

De Senaat wordt niet hervormd. Er wordt alleen een Speciale Commissie tot Herziening van het Bikameralisme opgericht. Wel zouden de gecoöpteerde senatoren door gecoöpteerde Kamerleden worden vervangen.

Als de Vlaamse regering weigert burgemeesters te benoemen, komt er een procedure voor de voor de Algemene Vergadering van de Raad van State en dus niet voor de Nederlandstalige Kamer. Beslist die niet binnen de dertig dagen, dan wordt de burgemeester automatisch benoemd in afwachting van het arrest. Ook als een burgemeester tegen zijn benoeming in beroep gaat, moet de Raad van State binnen de wel erg korte termijn van dertig dagen een beslissing nemen. Gebeurt dat niet dan mag de betrokkene zijn functie uitoefenen tot er een arrest is. Ook als dat jaren op zich laat wachten.

De Nederlandstalige Kamer van de Raad van State verliest bevoegdheden. Alle administratieve betwistingen in de zes faciliteitengemeenten en in de gemeenten met een speciaal taalstatuut gaan voortaan naar de Algemene Vergadering van de Raad van State. Het voorzitterschap daarvan gaat afwisselend naar een Nederlandstalige en een Franstalige.

Bevoegdheidsoverdracht: in tegenstelling tot de oorspronkelijke nota-Di Rupo blijft alles in verband met interim-arbeid federaal, net als de loonpolitiek. De erkenningsnormen voor zorginstellingen gaan naar de gemeenschappen, behalve de normen voor de financiering van ziekenhuizen. Ook de bevoegdheid voor de gesloten jeugdinstellingen wordt naar de gemeenschappen overgeheveld.

Het bedrag van de fiscale autonomie wordt opgetrokken van 9,971 tot 11,172 miljard euro.

Door het nieuwe financieringsmechanisme voor de gemeenschappen krijgt Vlaanderen niet 500 miljoen euro maar wel 1 miljard euro minder. ‘Daarbovenop wordt de zogenaamde solidariteit ook nog eens vergroot. Nog meer transfers dus, zonder dat er responsabilisering tegenover staat’, zegt Weyts.

Ann Peuteman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content