N-VA, Open VLD en CD&V hebben akkoord: liberalen ook in Vlaamse regering

22/07/14 om 12:43 - Bijgewerkt om 13:11

N-VA, Open VLD en CD&V hebben al een akkoord bereikt over een Vlaamse regering. Zowel over de inhoud als over de bevoegdheidspakketten.

N-VA, Open VLD en CD&V hebben akkoord: liberalen ook in Vlaamse regering

Gwendolyn Rutten (Open VLD, links), Bart DE Wever (N-VA, midden) en Kris Peeters (CD&V, rechts): is dit de nieuwe Vlaamse coalitie? © BELGA

N-VA, CD&V en Open VLD beslisten maandagnacht niet enkel om samen in zee te gaan, maar zijn het meteen ook eens geraakt over een Vlaams regeerakkoord. Dat valt dinsdagmiddag te horen bij verschillende bronnen. Ook de verdeling van de Vlaamse ministerportefeuilles zou al rond zijn.

Met de komst van Open VLD gaat het plots allemaal razendsnel. Nadat CD&V en N-VA een kleine twee maanden het pad hadden geëffend, bleken enkele dagen intensief onderhandelen genoeg om de neuzen ook met Open VLD in dezelfde richting te krijgen.

Wat CD&V kreeg om Open VLD alsnog aan boord te hijsen, nadat die boot steeds was afgehouden, zal onder meer moeten blijken uit de verdeling van de bevoegdheidspakketten. In CD&V-kringen valt te horen dat voorzitter Wouter Beke best wat wist binnen te halen. Of ook het premierschap of misschien de Belgische eurocommissaris daarbij hoort, valt af te wachten.

Dinsdagmiddag om 14 uur geven de drie kersverse bondgenoten meer tekst en uitleg. Over het inhoudelijke luik zou er mogelijk in de komende dagen nog een tweede persmoment volgen.

Federaal ligt weg open voor Zweedse coalitie

Federaal lijkt alvast de weg open voor een zogenaamde Zweedse coalitie met N-VA, CD&V, Open VLD en MR. De Franstalige liberalen zouden zo een regering op de been brengen met een stevige minderheid aan Franstalige kant. Bovendien zou geen enkele partij zowel in de federale als de Waalse regering zetelen.

Informateur Charles Michel (MR) wordt dinsdag alvast op het paleis verwacht voor een nieuw voortgangsrapport. Of het meteen ook het einde betekent van zijn opdracht, valt af te wachten. Er valt niet uit te sluiten dat hij aan zet blijft samen met een Vlaamse partner. Dat zou de MR helpen wapenen tegen de verwachte kritiek vanuit de andere Franstalige partijen. N-VA, CD&V en Open VLD houden donderdagavond alvast ledencongres over de Vlaamse regeringsdeelname.

Ledencongressen

Op Twitter maakt N-VA-directeur Piet De Zaeger duidelijk dat zijn partij voor de Zweedse coalitie kiest. Het ledencongres krijgt die keuze ook nog, net zoals bij Open VLD en CD&V

Onze partners