N-VA: 'Onmiddellijk werk maken van cyberveiligheid'

19/09/13 om 11:06 - Bijgewerkt om 11:06

'Er bestaat gewoon geen federaal cyberbeleid,' zo reageert N-VA op de inbraak in het computernetwerk van Buitenlandse Zaken.

N-VA: 'Onmiddellijk werk maken van cyberveiligheid'

Karl Vanlouwe (N-VA) © BELGA

N-VA-senator Karl Vanlouwe is niet verrast door het bericht dat het federaal parket een grootschalige inbraak in het computernetwerk van de Belgische diplomatie onderzoekt. "Er bestaat gewoon geen federaal cyberbeleid", stelt hij.

Vanlouwe vermoedt dat door de hacking vertrouwelijke en gevoelige gegevens over het Belgische buitenlandbeleid uitgelekt zijn. Net als de CD&V eerder deze week naar aanleiding van de spionage bij Belgacom, pleit de N-VA voor de snelle uitvoering van de Cyber Security-strategie die de ministerraad eind vorig jaar goedkeurde.

Karl Vanlouwe baseert zich op de antwoorden die hij kreeg op parlementaire vragen om te besluiten dat de computerbeveiliging van de federale overheidsdiensten ondermaats is. "Minister van Buitenlandse Zaken Reynders klaagde dit zelfs al subtiel aan in zijn antwoord op mijn schriftelijke vraag uit maart 2012 - de periode van de cyberaanval op Diplomatie.be.

Hij verwees meermaals naar de verantwoordelijkheid van de premier en stelde toen: 'Om efficiënt te zijn is er zowel nood aan externe ondersteuning, externe normen, coördinatie en een duidelijk en goed gedocumenteerd beleid als aan voldoende interne middelen. Dit laatste veronderstelt ook het stellen van de juiste prioriteiten. Al deze elementen zijn niet altijd voldoende aanwezig'."

De N-VA pleit er dan ook voor dat de door de regering aangekondigde Cyberstrategie van 20 december 2012 zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Zo moet een plan worden uitgewerkt voor de beveiliging van informatie- en communicatiesystemen. "Er moet onmiddellijk werk worden gemaakt van een agentschap voor cyberveiligheid.

Het is cynisch te moeten vaststellen dat het nog niet werd opgericht omdat de regering geen 4 miljoen euro vond, terwijl de oprichting ervan in het belang is van zowel de overheid als de economie", aldus Vanlouwe. (Belga/EE)

Onze partners