N-VA: 'Onduidelijkheid toekomst Kris Peeters vertraagt onderhandelingen'

10/07/14 om 07:12 - Bijgewerkt om 18:07

De onderhandelingen voor een Vlaamse regering verlopen moeizaam. Onder meer de vraag 'Wat met Kris Peeters?', vertraagt de gesprekken, klinkt het binnen N-VA.

N-VA: 'Onduidelijkheid toekomst Kris Peeters vertraagt onderhandelingen'

Kris Peeters © BELGA

De Vlaamse regeringsonderhandelingen slepen langer aan dan we gewend zijn. Na vorige verkiezingen werd de Vlaamse regering telkens gevormd binnen de vier weken, maar deze keer zal de symbolische deadline 11 juli, de Vlaamse feestdag, niet gehaald worden.

Volgens De Standaard zijn er verschillende redenen voor deze trage vooruitgang. Zo is het de eerste keer dat N-VA op Vlaams niveau de leiding neemt. "Dat vraagt een andere houding aan de onderhandelingstafel. Het duurde eventjes vooraleer die klik er kwam bij N-VA", vertelt een CD&V'er in de krant. En dat geldt evengoed voor CD&V ook zij vervult een andere rol dan de partij gewend is en moet dus een andere houding aannemen.

Ambitie Geert Bourgeois

Daarnaast is de prangende vraag: 'Wat met voormalig minister-president en CD&V-boegbeeld Kris Peeters?' Welke rol hij zal spelen in de toekomst is nog steeds niet bepaald. Volgens N-VA is dat de belangrijkste verklaring voor de vertraging. Want de verschillende werkgroepen schieten alvast flink op, luidt het.

Aanvankelijk werd nog geopperd dat Peeters opnieuw Vlaams minister-president kon worden. "Maar het verschil in zetels met CD&V is te groot. Bovendien staat N-VA'er Geert Bourgeois te springen om die rol op zich te nemen", klinkt het.

Een andere piste zou zijn dat Peeters de volgende premier van België wordt. Aangezien de federale onderhandelingen zo goed als stil liggen, is dat voorlopig moeilijk in te schatten. "De onduidelijkheid over Peeters mag niet lang meer duren", klinkt het bij N-VA. "Volgende week starten de onderhandelingen over de Vlaamse ministers, tegen dan moet duidelijk zijn of hij meedoet of niet."

Lees meer over:

Onze partners