N-VA: niet onderhandelen zonder overheveling personenbelasting

01/10/10 om 21:35 - Bijgewerkt om 21:35

De partij wacht op een antwoord of de overheveling van een deel bespreekbaar is. Het partijbureau evalueert de zaak maandag.

Volgens de N-VA heeft het geen zin de onderhandelingen weer op te starten zolang een overheveling van de personenbelasting niet bespreekbaar wordt. De partij wacht op een antwoord van de Franstaligen en zal in functie daarvan op haar partijbureau van maandag beraadslagen of verder praten nog zin heeft.

Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever zondag meegedeeld. Hij reageerde op de oproep van een aantal Franstalige partijkopstukken om een akkoord te sluiten over de financieringswet.

Zo zei Jean-Marc Nollet (Ecolo) zondag in De Zevende Dag dat er nog een week tot tien dagen nodig is als iedereen een akkoord wil. Samen met Paul Magnette (PS) en Melchior Wathelet (CDH) wees hij erop dat een akkoord moet mogelijk zijn binnen het kader van de twaalf principes voor de hervorming van de financieringswet waarover de zeven partijen die onderhandelen over de staatshervorming het eerder eens waren geworden.

Ze wezen erop dat iedereen rond de tafel meer autonomie voor de deelstaten wil, maar dat er daar andere middelen voor zijn dan de regionalisering van de personenbelasting.

In De Standaard had PS-kopstuk Paul Magnette zaterdag gezegd dat het onbegrijpelijk zou zijn als er geen akkoord wordt gesloten. Bijna alle elementen liggen klaar, aldus Magnette.

Tijd om duidelijkheid te scheppen

N-VA-voorzitter Bart De Wever nam zondag akte van die verklaringen, maar wees erop dat er ten gronde net zoals de voorbije twee weken in de high-levelwerkgroep over de financieringswet nooit een duidelijk antwoord is gekomen op de vraag of (een deel van) de personenbelasting naar de deelstaten overgeheveld kan worden.

Voor de N-VA blijft dit de cruciale vraag, want hiermee staat of valt de responsabilisering van de deelstaten, aldus De Wever. 'Zolang een overheveling van de personenbelasting niet bespreekbaar wordt, heeft het voor de N-VA geen enkele zin om de onderhandelingen weer op te starten'.

De N-VA wacht het antwoord van de Franstaligen hierop af en zal in functie daarvan maandag op haar partijbureau beraadslagen of een voortzetting van de gesprekken nog zin heeft.

Minstens helft uitgaven financieren met eigen inkomsten

Volgens De Wever moet er in België eindelijk een cultuur van financiële verantwoordelijkheid komen. 'De essentiële vraag is: hoe zorg je ervoor dat de deelstaten de gevolgen van hun beleid voelen in hun eigen inkomsten? Dat kan enkel via de personenbelasting en de vennootschapsbelasting. De N-VA roept de Franstalige partijen dan ook op om na twee weken eindelijk kleur te bekennen: is dit bespreekbaar of niet?', aldus De Wever.

Volgens hem moeten de deelstaten na de hervorming minstens de helft van hun uitgaven financieren met eigen fiscale inkomsten. 'Dat is een zeer redelijk standpunt en een compromis dat iedereen sterker maakt. Als dat niet kan, heeft het geen enkele zin om nog eens tien dagen of twee weken te palaveren', aldus de N-VA.

Onze partners