N-VA: ‘Niemand zit te wachten op grote hervorming onderwijs’

© Belga

‘Niemand zit te wachten op een big bang in het onderwijs’, zegt Vlaams parlementslid Kris Van Dijck, de onderwijsspecialist van N-VA, in De Tijd.

‘We werken constructief mee, maar niemand zit te wachten op een big bang in het onderwijs. Grote hervormingen zijn niet altijd nodig, wel slimme en gepaste maatregelen’, zegt Vlaams parlementslid Kris Van Dijck, de onderwijsspecialist van N-VA, in De Tijd over de hervorming van het onderwijs waarop Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) broedt.

De Vlaamse meerderheid (CD&V, sp.a en N-VA) onderhandelt al maanden over een grote hervorming in het onderwijs, maar de knoop raakt niet doorgehakt. Minister Pascal Smet (sp.a) hoopt ten laatste eind mei te kunnen landen.

“We werken constructief mee, maar niemand zit te wachten op een big bang in het onderwijs”, laat Van Dijck noteren. “Niemand wil het aso afschaffen. Grote hervormingen zijn niet altijd nodig, wel slimme en gepaste maatregelen. We moeten behoedzaam stap voor stap gaan. Eerst moet duidelijk worden welke studierichtingen we nog willen en hoe we die willen organiseren. Dat is belangrijker dan een discussie over de onderwijsstructuren”.

Hij merkt ook op dat je “in het bestaande kader” al veel kan doen. “We moeten de juiste maatregelen nemen om de problemen aan te pakken en het technisch onderwijs moet worden versterkt. Maar we mogen het kind niet met het badwater weggooien. Wat de hervormingen ook worden, de gemeenschappelijke sokkel die nu al bestaat in de eerste graad van het algemeen secundair onderwijs, zal niet groter worden.”

Geen plaats op Antwerpse scholen

Ondertussen zitten meer dan duizend Antwerpse ouders met de handen in het haar. Zij kregen te horen dat er voorlopig geen plek op school is voor hun kind. Over twee jaar zou dat niet meer mogen gebeuren. De Vlaamse minister voor Onderwijs Pascal Smet (sp.a) belooft in De Morgen dat tegen dan alle problemen zijn opgelost. “De komende jaren zal het beter gaan. We hebben meer data, we kunnen meer plannen en de middelen die we extra uittrekken worden sneller toegewezen.”

De Vlaamse regering bereikte eerder al een akkoord over een hervorming van het scholenlandschap. De regering wil grote scholengroepen met gemiddeld 6.000 leerlingen invoeren. Financiële en andere prikkels moeten de scholen verleiden om de krachten te bundelen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content