N-VA naar absolute meerderheid

© Reporters

De electorale vloedgolf waarmee Bart De Wever op 13 juni Vlaanderen overspoelde, had zelfs gerust nog hoger kunnen zijn. Maar het kiesonderzoek van TNS Media legt tegelijk ook de contouren van een dreigende verkiezingsnederlaag voor N-VA bloot.

De electorale vloedgolf waarmee Bart De Wever op 13 juni Vlaanderen overspoelde, had zelfs gerust nog hoger kunnen zijn. Maar het kiesonderzoek van TNS Media legt tegelijk ook de contouren van een dreigende verkiezingsnederlaag voor N-VA bloot.

Bijna de helft van de stemgerechtigden (47 procent) heeft bij de verkiezingen van 13 juni 2010 een stem voor N-VA overwogen. De overwinning van Bart De Wever had nog een pak groter kunnen zijn, en werd onder meer afgeremd doordat vele potentiële kiezers er al van uitgingen dat zijn partij ook zonder hun stem groot genoeg zou zijn om op het beleid te wegen.

Dat staat te lezen in het onafhankelijk postelectoraal onderzoek van TNS Media, tot op heden onder embargo bij de drie politieke partijen (N-VA, Open VLD en SP.A) die het hadden aangekocht, maar nu exclusief in Knack.

De N-VA blijft gewrongen in een spreidstand. De partij is salonfähig genoeg om de centrumkiezer te lokken, een fatsoenlijke bestuurderspartij die het ook eens mag proberen, nu anderen hun kans verkwanselden.

Tegelijk oogt de partij extreem en spannend, wat rechtse stemmen aanzoog die anders bij Vlaams Belang of Lijst Dedecker zouden zijn terechtgekomen. Bij N-VA noemen ze dat intern hun noord- en hun zuidflank, soms ook: de onderbuik en het hoofd van hun electoraat.

Aftelspel

Alleen: de nieuwe N-VA-kiezer heeft geen boodschap aan zaken die voor de kern-N-VA-stemmer net levensbelangrijk zijn. Het is zelfs een publiek dat in regel een uitgesproken voorstander van het Belgisch staatsverband blijkt. Ideologisch is de band met N-VA flinterdun.

Die kiezers zijn bij De Wever beland bij wijze van aftelspel. De anderen faalden, waarom het eens niet proberen met N-VA? Twintig procent van de Vlamingen wil een onafhankelijk Vlaanderen, dat cijfer is ook in communautair geladen tijden niet gestegen.

Communautaire relaties (27 procent) zijn wel aan een opmerkelijke opmars bezig als stembepalend thema. Ze staan in die ranglijst nu derde, na sociale zekerheid (37 procent) en gezondheidszorg (30 procent).

Verkiezingen

Stel dat we naar nieuwe verkiezingen gaan, een scenario dat niet onwaarschijnlijk is. Kan N-VA dan haar spreidstand volhouden of, nog ingrijpender, zal Bart De Wever de vele twijfelaars die overwogen op hem te stemmen ditmaal wel over de streep trekken? Wordt N-VA een volkspartij die ruim over de 30 procent gaat?

Het lijkt ervan af te hangen in welk klimaat de verkiezingen zouden plaatsvinden. Als N-VA de perceptie kan behouden dat de partij redelijk is geweest en alles geprobeerd heeft, dan kan een nieuwe overwinning. N-VA moet voor alles het aura bewaren dat de partij in staat is oplossingen te bieden.

Of om het te vertalen naar de hedendaagse politieke situatie: Bart De Wever heeft een vette vis nodig én hij moet hem zelf vangen. Aan een akkoord dat door een externe bemiddelaar werd bedongen, heeft N-VA niets.

Op zijn minst moet De Wever de schijn kunnen wekken dat hij nu, door omstandigheden waar hij niets aan kon doen, niet met een vette vis thuiskomt, maar er in de toekomst zeker wel een zal vangen.

Het verkiezingsonderzoek van TNS Media legt eigenlijk de contouren van een enorme verkiezingsnederlaag bloot. Het minste signaal dat het net De Wever zelf is die een oplossing in de weg staat, en het nieuwe electoraat zoekt massaal de uitgang.

Tegelijkertijd won De Wever veel nieuwe kiezers voor wie de spanning niet hoog genoeg kan worden opgedreven. Hoe N-VA de komende maanden en jaren evolueert, bepaalt hoe dan ook het hele politieke landschap.

(JVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content