N-VA: moeilijk bescheiden te blijven

09/10/12 om 13:56 - Bijgewerkt om 13:56

Dat de N-VA op 14 oktober ook op lokaal niveau vooruit zal gaan, is overduidelijk. De enige vraag is hoe groot die sprong voorwaarts precies zal zijn.

1. Waar draait het voor de N-VA om?

Zoveel mogelijk aan de enorm hooggespannen verwachtingen voldoen en over heel Vlaanderen wortel schieten. Die plaatselijke verankering zal cruciaal zijn als de hype rond Bart De Wever is overgewaaid.

2. Hoe staat de N-VA ervoor, in de laatste rechte lijn voor 14 oktober?

Heel goed. De lokale verkiezingen komen voor de partij op het perfecte moment. Op federaal niveau valt ze vanuit de oppositie constant de regering-Di Rupo aan terwijl ze zich in de Vlaamse regering een betrouwbare coalitiepartner toont. Voorlopig blijkt die spreidstand alleen maar in haar voordeel te spelen. Zeker in combinatie met de immense populariteit van voorzitter Bart De Wever, de uitgekiende communicatiestrategie en het gebrek aan slagkracht van de traditionele partijen. Op 14 oktober zal de N-VA er dan ook zo goed als zeker in slagen om in grote delen van Vlaanderen wortel te schieten. Volgens een recente peiling van de VRT en Het Laatste Nieuws in een aantal centrumsteden zou de partij daar tussen 15 (Kortrijk) en 25 procent (Aalst) behalen. Dat komt bijlange niet in de buurt van de nationale voorspellingen die tot 40 procent oplopen, maar zou toch een heel knappe prestatie zijn voor een partij die op veel plaatsen in Vlaanderen eigenlijk pas komt kijken.

3. Welke interessante nieuwe kandidaten schuift men naar voren?

Een partij die noodgedwongen met zoveel nieuwe mensen in zee gaat, kan die natuurlijk niet allemaal doorlichten - wat daar ook over wordt beweerd. En dan gaat het wel eens fout. Zoals in Brugge, waar lijsttrekker Pol Van Den Driessche de handdoek in de ring moest gooien nadat hij in de media door verschillende vrouwen van ongewenste intimiteiten was beschuldigd. In Oostende werd Myriam Vyvey, die een plek hoog bovenaan de lijst zou krijgen, dan weer wandelen gestuurd 'omdat er onvoldoende basis tot samenwerking was'. En in Alken stapten vijf kandidaten op uit protest tegen de aanpak van de plaatselijke partijleiding. Maar dat zijn akkefietjes in vergelijking met het tumult dat ontstond rond de overstap van meer dan dertig voormalige Vlaams Belangers. Toen zelfs de tot voor kort vooraanstaande VB'er Jurgen Ceder overkwam, was de maat ook voor veel N-VA'ers vol.

Daarnaast werd er ook een blik bv's opengetrokken, met onder anderen acteur Guy Van Sande (Edegem) en presentator Carl Huybrechts (Brasschaat).

4. Waar hoopt de partij te scoren, waar vreest men verlies?

Hoogstwaarschijnlijk zal de N-VA overal vooruitgaan. Het helpt natuurlijk ook dat de partij nu op eigen kracht aan de verkiezingen deelneemt in veel steden en gemeenten waar ze dat zes jaar geleden nog in kartel met CD&V deed. Daar is er dus geen enkele vergelijkingsbasis en betekent elk binnengehaald procent winst ten opzichte van 2006.

Antwerpen is de enige stad waar de partij straks móét winnen. Lange tijd lag De Wever daar in alle peilingen op kop. Tot de Gazet van Antwerpen afgelopen weekend een poll publiceerde die aangaf dat Patrick Janssens (SP.A) de kloof zowat zou hebben dichtgereden. Het zou dus wel eens een dubbeltje op zijn kant kunnen worden, daar in Antwerpen. Niet zo fijn voor De Wever, want hij heeft veel meer te winnen of te verliezen dan de andere lijsttrekkers van zijn partij. Wint hij van Janssens, dan neemt zijn invloed nog meer toe en behoudt zijn partij het aura van onoverwinnelijkheid. Moet hij uiteindelijk toch het onderspit delven, dan zou zijn vervaldatum wel eens een pak dichterbij kunnen komen.

5. Het mogelijk landelijke effect van deze lokale verkiezingen?

Een klinkende overwinning zou niet alleen impact hebben op de Vlaamse steden en gemeenten maar bijvoorbeeld ook op de Vlaamse regering, waar de verhoudingen volledig door elkaar zouden worden gegooid. Zoals Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois ondanks in Knack zei: 'Natuurlijk heeft het altijd wel een psychologisch effect als een van de coalitiepartners het bij verkiezingen heel goed doet. Dan neemt je feitelijke gewicht ontegensprekelijk toe en houden mensen ook meer rekening met je.' (AP)

Onze partners