N-VA: minder tussentaal en meer Algemeen Nederlands bij de VRT

07/04/11 om 11:34 - Bijgewerkt om 11:34

De N-VA wil dat de VRT in haar nieuwe beheersovereenkomst meer aandacht heeft voor haar 'gemeenschapsvormende rol'. Onder meer dialect en tussentaal moeten worden beperkt op televisie.

N-VA: minder tussentaal en meer Algemeen Nederlands bij de VRT

"Dialecten hebben hun plaats, en bijvoorbeeld in de reeks De Ronde kan het functioneel zijn", zegt Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) in de krant De Standaard. "Maar dat tussentaaltje dat we horen oprukken, dat is nergens goed voor en ik merk ook dat veel mensen het niet begrijpen."

De N-VA pleit voor meer Algemeen Nederlands op televisie zodat de programma's gemakkelijk te volgen zijn voor inburgerende migranten. Ook kan daardoor de samenwerking met Nederlandse zenders worden versterkt.

Ook meer Vlaamse muziek

De beheersovereenkomst van de VRT (die nog moet worden besproken voor het zomerreces in het parlement) kwam afgelopen maandag aan bod op de partijraad. Naast het promoten van Algemeen Nederlands wil N-VA meer Vlaamse muziek op de radio door de quota te verhogen. Ook moeten alle uitzendingen worden ondertiteld en worden voorzien van simultane vertaling in gebarentaal. (SF)

Lees meer over:

Onze partners