N-VA: Marc Descheemaecker duwt de Europese lijst

25/03/14 om 18:03 - Bijgewerkt om 21:53

Het nationaal kiescollege van de N-VA heeft voormalig NMBS-topman Marc Descheemaecker aangeduid als Europees lijstduwer.

N-VA: Marc Descheemaecker duwt de Europese lijst

Marc Descheemaecker © ImageGlobe

Het nationaal kiescollege bevestigt daarmee de voordracht van het partijbestuur.

'De Europese lijstduwersplaats is allesbehalve een zekere plaats. Het is een strijdplaats. Hij zal dus verkozen moeten worden op eigen kracht. Daarmee geeft hij aan hoe zeer hij onze partij wil steunen', aldus voorzitter Bart De Wever.

Descheemaecker schaart zich achter het veranderingsproject van de N-VA, luidt het bij de partij. 'Descheemaecker heeft bij de NMBS persoonlijk ervaren wat het PS-model is. Met name het socialistische idee dat de overheid er niet is voor het algemeen belang, maar eerder een speeltje ten dienste van de eigen partij. Dat moet stoppen. Willen wij onze welvaartstaat redden, dan moeten we nu hervormen. Grondig. Met de socialisten zal dat niet lukken. En dat beseft Marc Descheemaecker als geen ander. Hij kon nu niet langer aan de zijlijn blijven staan', aldus de N-VA-voorzitter nog.

Verandering

Vorige week verscheen het boek 'Dwarsligger' waarin Descheemaecker stevig uithaalde naar SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte. Naar aanleiding van de publicatie van zijn boek, heeft De Wever Descheemaecker gevraagd 'mee aan de kar van verandering te trekken.

Eerder raakte bekend dat de partij gepolst had naar de interesse van Descheemaecker, die momenteel voorzitter is van de raad van bestuur van Brussels Airport. Ook Unizo-topman Karel Van Eetvelt en de voormalige ceo van bpost Johnny Thijs zouden zijn gecontacteerd.

'Logisch'

'Het spoor liberaliseren, minder treinen en reizigers meer laten betalen. Logisch dat hij voor de N-VA kiest en de SP.A als zijn tegenstrever ziet', reageert vicepremier Vande Lanotte.

Lees meer over:

Onze partners