'N-VA mag het Vlaams Belang danken' (Caron)

11/07/12 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:20

Volgens Vlaams Parlementslid Bart Caron is het succes van N-VA deels te danken aan de overdreven onverdraagzame houding van het Vlaams Belang.

'N-VA mag het Vlaams Belang danken' (Caron)

© Belga

"De N-VA mag het VB danken", zo schrijft Bart Caron (Groen) op zijn blog. Het succes van de N-VA is voor een deel toe te schrijven aan de figuur van Bart De Wever en aan het afkalven van de traditionele partijen, maar ook aan de overdreven onverdraagzame houding van het Vlaams Belang.

Die partij is te ver gegaan in haar onverdraagzame houding. "Het Vlaams Belang heeft net te diep gegraven in de onverdraagzame ingewanden van Vlaanderen", aldus Caron.

'Wij zijn de beste van de wereld'

Daarnaast speelt de N-VA, volgens hem, in op de "anti-establishmenthouding en anti-Waalse onderstroom" in Vlaanderen. Op die manier weet de partij "op een slimme wijze de onderbuik van Vlaanderen te beroeren". "Niet racistisch, maar etnocentrisch. Wij zijn de beste van de wereld en dus de norm", aldus Bart Caron.

Tot slot speelt volgens Caron ook het "zeer aparte maar grote charisma van de leider (Bart De Wever, red.)" een rol. Al begrijpt hij niet goed hoe iemand als De Wever zo populair is kunnen worden. "Dat laat ik over aan psychologen", zegt hij. "Maar een ster is hij ongetwijfeld".

Weldra een nieuwe politieke ster

Caron verwacht verdere electorale successen van de N-VA, maar tracht dat succes meteen te relativeren. "Vlaanderen zal er straks totaal anders uitzien, qua politieke evenwichten althans. Voor de rest... we trekken er ons geen kl... van aan. En dan staat er wel een nieuwe politieke ster op", besluit de Groen-politcus. (Belga/TE)

Onze partners