"N-VA loopt zelfde gevaar als Volksunie"

22/06/10 om 14:14 - Bijgewerkt om 14:14

"Natuurlijk zijn wij blij met de verkiezingsoverwinning van de N-VA", zeggen Oud-VU'ers Nelly Maes, Jaak Gabriels en Johan Sauwens.

"N-VA loopt zelfde gevaar als Volksunie"

© Lies Willaert

Is deelname aan een federale regering nefast voor een Vlaams-nationalistische partij?

Gabriels: Eind jaren tachtig zat de Volksunie in een federale regering waarin we alleen nodig waren voor de tweederdemeerderheid waarmee een staatshervorming kon worden gerealiseerd. In sociaaleconomische dossiers werd nauwelijks of geen rekening met ons gehouden. Ik vrees dat de N-VA nu hetzelfde gevaar loopt. Bart De Wever moet erover waken dat zijn partij zich ook met andere thema's bezighoudt. Anders wordt de N-VA straks meteen bij de bok gezet.

Sauwens: De vraag is natuurlijk wat De Wevers achterban bereid is te slikken. De hele geschiedenis van de Vlaamse beweging is een strijd geweest tussen mensen die meteen de onafhankelijkheid van Vlaanderen willen uitroepen en anderen die stap voor stap willen gaan. Daarom is het veelbetekenend dat de opgang van het Vlaamse Belang, dat voor Vlaamse onafhankelijkheid pleit, nu is afgeremd. Een groot deel van de Vlaamse beweging is gewonnen voor de benadering van de N-VA.

Zullen Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) samen een grote staatshervorming kunnen doorvoeren?

Maes: Ondertussen lijken de Franstaligen toch begrepen te hebben dat een grote staatshervorming onafwendbaar is. Bovendien is de N-VA zo sterk geworden dat niemand er nog omheen kan. Het enige wat De Wever wil, is een historische verwezenlijking realiseren. Wie dat de komende tijd doet mislukken, brengt de Belgische staat in gevaar.

Sauwens: We moeten de Franstaligen dan ook duidelijk maken dat er bij alle Vlaamse partijen nog een groot potentieel aan N-VA-stemmers zit. Als De Wever en zijn N-VA het handig spelen, zitten ze zeker nog niet aan hun plafond. Als de Franstaligen dus neen blijven zeggen, haalt Bart De Wever volgende keer gewoon zijn onafhankelijkheidsprogramma uit de kast.

(EWP/APE)

Lees meer over:

Onze partners