'N-VA kan eigenlijk niet verliezen' (Rik Van Cauwelaert)

10/09/12 om 09:22 - Bijgewerkt om 09:22

Op nauwelijks een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen haalt N-VA in twee afzonderlijke peilingen monsterscores ten nadele van de drie 'grote' traditionele partijen. Drie vragen aan Knack-directeur Rik Van Cauwelaert.

'N-VA kan eigenlijk niet verliezen' (Rik Van Cauwelaert)

© Belga

N-VA haalt in de ene peiling 40 procent, in de andere bijna 37. Wie twijfelt er nog aan dat de partij van Bart De Wever de gemeenteraadsverkiezingen zal winnen?

Rik Van Cauwelaert: De N-VA kan eigenlijk niet verliezen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen zat de partij omzeggens in alle Vlaamse gemeenten in een kartel met CD&V. Alleen als de partij onder de 30 procent zou blijven - dus ver beneden de verwachtingen opgeroepen door de peilingen - én als Bart De Wever in Antwerpen van Patrick Janssens zou verliezen, zal men van een nederlaag gewagen.

De drie traditionele partijen verschrompelen tot percentages tussen 10 en 14 procent. Wat hebben zij verkeerd gedaan om zo uitgesproken uit de gunst van de kiezer te vallen?

Rik Van Cauwelaert: Die verschrompeling, vooral in Vlaanderen, van de traditionele partijen is het gevolg van niet ingeloste verwachtingen. Vooral de beslissing om na een aanslepende formatiecrisis toch een regering te vormen die in Vlaanderen geen meerderheid heeft, blijkt nu vernietigend.

Bovendien kan die regering-Di Rupo, die alleen bij het bedenken van nieuwe belastingen creatief voor de dag komt, nooit eens de indruk wekken dat zij de zaken in de klauw heeft. De federale regering is, zo blijkt, niet veel meer dan een Europees doorgeefluikje waarlangs beslissingen die elders veelal op ondemocratische wijze werden genomen, aan de burgers worden opgelegd.

Als N-VA een goede score haalt bij de gemeenteraadsverkiezingen, dan wil Bart De Wever de dag erna het confederalisme op tafel leggen. Is dat het begin van het einde van België?

Rik Van Cauwelaert: België is een federaal land, zoals het in de Grondwet staat, maar de deelstaten gedragen zich steeds meer confederaal. De recente peilingen illustreren de verdere verdamping van België, zoals aangekondigd door Karel De Gucht.

En er is geen weg terug.

Ooit heeft Johan Vande Lanotte tijdens een debat op de Antwerpse boekenbeurs uitgelegd dat een einde maken aan België uiteindelijk heel eenvoudig is: het Vlaamse Parlement laat aan het Waalse Parlement en aan de Franse Gemeenschapsraad weten dat zij, de Vlamingen, ermee stoppen.

De Franstalige politici beseffen dat en bereiden zich hierop voor. Het is heus geen toeval dat Brussels minister-president Charles Picqué, met één oog op de peilingen en een andere oog op de aanhoudende economische problemen waar Wallonië en Brussel mee kampen, opnieuw over het zogenaamde Plan B begon.

Onze partners