N-VA-kamerlid Flor Van Noppen overleden

22/09/14 om 15:57 - Bijgewerkt om 15:57

Voormalig N-VA-kamerlid Flor Van Noppen is overleden. De politicus leed aan de ongeneeslijke neurologische ziekte MSA. 'Met Flor verliest onze partij een politieke kracht, een warme mens, een sterke persoonlijkheid', zegt partijvoorzitter Bart De Wever.

N-VA-kamerlid Flor Van Noppen overleden

© Belga

Voormalig kamerlid Flor Van Noppen (N-VA) is maandag in zijn huis te Dessel overleden. "Ondanks de moedige strijd tegen de ziekte MSA is Flor vandaag rustig ingeslapen", laat zijn familie weten. Van Noppen was 58 jaar en zetelde in de Kamer van 2007 tot aan de recente verkiezingen. Hij was de broer van de veearts Karel Van Noppen, die in 1995 vermoord werd wegens zijn strijd tegen de hormonenmaffia.

'Verlies van politieke kracht en warme mens'

"Met Flor verliest onze partij een politieke kracht, een warme mens, een sterke persoonlijkheid. Het was zijn laatste politieke wens dat onze partij de strijd tegen MSA - en weesziekten in het algemeen - zou voortzetten. Wij zullen die wens met ingetogenheid en daadkracht honoreren", stelt N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Sinds de zomer van 2013 wist Flor van Noppen dat hij leed aan MSA, een ongeneeslijke neurologische ziekte waartegen nog geen behandeling bestaat. In de Kamer ijverde hij nog voor meer middelen voor onderzoek naar deze ziekte door het doen aannemen van een resolutie. Die werd op 3 april 2014 unaniem goedgekeurd. Van Noppen kreeg toen een staande ovatie van zijn collega-volksvertegenwoordigers.

Stichting Van Noppen

Flor Van Noppen zette de strijd van zijn broer tegen de hormonenmaffia voort via de Stichting Van Noppen. Hij stapte in 1998 in de politiek via ID21, de politieke vernieuwingsbeweging van Bert Anciaux. In dat jaar was hij kandidaat op de VU-ID-lijst, maar raakte niet verkozen. In 1999 werd hij woordvoerder van ID21. Na de splitsing van de Volksunie koos hij, samen met Dessels burgemeester Kris Van Dijck, voor de N-VA. In 2006 werd hij schepen in Dessel. Een jaar later raakte hij ook verkozen in de Kamer. Daar zette hij het werk van zijn vermoorde broer Karel voort. Voedselveiligheid en dierenwelzijn waren zijn prioriteiten.

'Wilskracht en doorzettingsvermogen'

Voor Bart De Wever verliest de N-VA "niet alleen een politieke kracht, maar vooral een warme en zachte man voor wie niets te veel was". De manier waarop hij de moord van zijn broer verwerkte, en de daders wist te vergeven, is volgens de N-VA-voorzitter weinigen gegeven. "Ook de openheid en het optimisme waarmee hij met zijn ziekte omging, getuigt van wilskracht en doorzettingsvermogen. Ik hoop dat Flor voor altijd herinnerd zal blijven als de pure, fidele mens die hij was." (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners