'N-VA is ook in Wallonië inzet van de verkiezingen' (FDF)

26/10/13 om 16:00 - Bijgewerkt om 16:00

In Wallonië is de N-VA de inzet van de verkiezingen. Het wordt uitkijken naar welke partijen met de N-VA willen reageren, zo klonk het op het partijcongres van het FDF.

'N-VA is ook in Wallonië inzet van de verkiezingen' (FDF)

Olivier Maingain (FDF) © Belga

Het FDF heeft op een congres in Namen gewerkt aan haar verankering in Wallonië. Partijvoorzitter Olivier Maingain en de Waalse kopstukken presenteerden er hun voorstellen voor het Waalse gewest, onder meer de rationalisering van de overheidsstructuren en van de parapublieke instanties.

N-VA

De communautaire inzet werd evenmin vergeten. "Weten wie wel of geen zin heeft om met de N-VA te regeren, is ook een electorale inzet voor de Walen", verklaarde Christophe Verbist, secretaris van de Waalse FDF-interprovinciale.

"De N-VA, daar zijn we stellig van overtuigd, gaat zich mengen in het politieke debat in Wallonië", verklaarde Verbist voor 160 toehoorders. Hij herhaalde de wil van de partij om zich te verzetten tegen de Vlaamse nationalisten. Vlaanderen heeft tijdens de industriële gloriejaren genoten van de solidariteit van Wallonië.

"Die historische waarheid, welke Franstalige partij heeft nog de moed om dit klaar en duidelijk te zeggen? ", vroeg Verbist.

Brussel

Het FDF herhaalde de wil om de band tussen Brussel en Wallonië te behouden, via synergieën op vlak van onderwijs en vorming, of via gemeenschappelijke investeringen in beide gewesten. Het FDF wil verder de bestuursproblemen in Wallonië aanpakken.

"De overheidsbestedingen, nochtans onmisbaar voor de creatie van de sociale en economische herstelinstrumenten, werden afgewend en uitgeput om de instellingen en de macht van comfort te zijn, die niet bijdraagt tot haar welvaart", benadrukte Verbist.

Olivier Maingain riep de Walen op vertrouwen te hebben in de mogelijkheden op regionale vernieuwing. "Jullie hebben de capaciteiten om jullie gewest te hernieuwen, indien jullie het overheidsbeleid veranderen", sprak hij. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners