'N-VA is niet tegen compromissen' (Hendrik Vuye)

09/02/14 om 12:21 - Bijgewerkt om 12:57

'N-VA is niet tegen het sluiten van compromissen, maar het beoogde doel moet worden verwezenlijkt', aldus kersvers N-VA-kandidaat en professor Hendrik Vuye.

'N-VA is niet tegen compromissen' (Hendrik Vuye)

Hendrik Vuye © VTM

Nadat professor Hendrik Vuye vorige week bekend maakte dat hij de derde plek zou innemen op de Vlaams-Brabantse N-VA-lijst bestormden enkele Franstalige journalisten de universiteit van Namen. Ze vroegen zich af of er sancties zouden volgen voor Vuye.

"Onbegrijpelijk", reageert Vuye in De Zevende Dag. "Ik ben heus niet de enige professor die in de politiek zit. Bestormen journalisten Paul Magnette? Nee enkel bij mij gebeurt dit."

Strategie

Vuye's keuze om op de N-VA-lijst te staan werd beïnvloed door het heldere programma dat de partij volgens hem naar voorschuift. "N-VA heeft inhoud. Bovendien wil ik een signaal geven. De N-VA brengt een positief verhaal: een verhaal van pacificatie en welvaartscreatie."

Het programma is volgens de professor erg duidelijk, maar daarnaast heeft de partij ook een strategie. "De strategie wordt pas duidelijk na 25 mei. Want het zal de kiezer zijn die beslist. De kiezer heeft nog nooit zoveel macht gehad: wat we van ons programma kunnen realiseren is afhankelijk van de kiezer." Voor Vuye spreekt het voor zich dat hoe meer stemmen zijn partij haalt, hoe meer N-VA van zijn programma zal kunnen realiseren.

'Confederalisme is ook Belgicisme'

In tegenstelling tot wat andere partijen beweren is N-VA volgens Vuye wel bereid tot een compromis. "Al is daar één belangrijke voorwaarde aan verbonden. Het beoogde doel mag niet verloren gaan." Zo bekritiseert hij de compromissen die werden gesloten rond de zesde staatshervorming.

Als grondwetspecialist is Vuye als geen ander vertrouwd met de term confederalisme. Hij benadrukt dat termen verschillende invullingen kunnen krijgen. "Zo is het ons confederalisme ook een Belgicisme. Wij willen een verregaand gefederaliseerd systeem." (AVE)

Lees meer over:

Onze partners