'N-VA is geen concurrent voor ons' (Wouter Beke)

10/04/13 om 09:02 - Bijgewerkt om 09:02

Wouter Beke toont zich niet onder de indruk van de verrottingsstrategie van N-VA. 'Geert Bourgeois wil in 2014 de federale regering blokkeren. Alsof de Vlaamse gepensioneerden er beter van worden als de pensioenen niet meer uitbetaald kunnen worden.'

'Ik ben blij dat we ons met deze zesde staatshervorming mogen inschrijven in een grote traditie van staatshervormers', zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke deze week in Knack. 'Door altijd aan de zijlijn te blijven roepen dat het niet goed genoeg is, is een deel van de Vlaamse beweging politiek impotent geworden. En gebleven.

Dat koor der castraten klinkt intussen wel erg luid. Zij overstemmen vandaag de CD&V-boodschap.

Beke: Ik heb een citaat dat duidelijk maakt hoe ik een goede Vlaamse politicus zie functioneren. (diept een papier op, schraapt de keel) 'Het Belgisch federalisme is uniek in de wereld. De twee volkeren die in België samenleven, zijn erin geslaagd in verschillende stappen en steeds in onderling overleg de unitaire staat om te vormen tot een federale staat. We hebben dat steeds gedaan in vreedzaam overleg en met respect voor elkaars gevoeligheden en belangen.' Ik vind dat een zeer mooie uitspraak, en ik hoop dat ik aan die evolutie als Vlaamsgezinde christendemocraat kan bijdragen. Maar wel, zoals de auteur zegt: 'met respect voor elkaars gevoeligheden en belangen'. Ik ben dus niet van plan CD&V te laten meestappen in een eenzijdige, ongrondwettelijke splitsing van de federale staat, zoals Geert Bourgeois en blijkbaar de N-VA dat bepleiten.

Is dat toevallig geen citaat van de voorzitter van het Vlaams Parlement?

Beke: Jan Peumans deed die uitspraak inderdaad: op 20 maart in het Servische parlement van Bosnië-Herzegovina.

Groeit bij jullie, CD&V'ers, de irritatie jegens N-VA'ers niet, omdat zij jullie grote concurrent zijn in de strijd om 'de Vlaamse volkspartij'? En N-VA ligt vandaag ver voor.

Beke: Ik weet niet wat er 'volks' is aan de aanpak die Bourgeois bepleit. Hij wil in 2014 de federale regering blokkeren. Alsof de Vlaamse gepensioneerden er beter van worden als de pensioenen dan niet meer uitbetaald kunnen worden. Ik vind N-VA dus geen concurrent voor ons, niet communautair en evenmin sociaaleconomisch. Wij zijn voor een sterker Vlaanderen in een bestuurbaar land. Zij kiezen desnoods voor de chaos. En als er bij CD&V'ers al irritatie is over N-VA'ers, dan over hun doublespeak. Sommige N-VA'ers zeggen duidelijk waar het om gaat, zoals Bart De Wever onlangs in La Libre Belgique. Tegelijk voelen partijgenoten als Ben Weyts aan dat ze hun onafhankelijkheid niet verkocht krijgen, en zoeken ze manieren om hun programma te verpakken. Vraag is of de Vlaming een kat in een zak koopt. Ik denk het niet.

Het volledige interview met Wouter Beke over de aanvallen op het ACW, de frustraties van Alexander De Croo, de linkse koers van Bruno Tobback, de verschillen tussen CD&V en N-VA en de verdiensten van de christendemocratie leest u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners