‘N-VA is fascistisch’ (Frans parlementair rapport)

© Belga

Uit een Frans parlementair rapport blijkt een erg hard beeld van Vlaanderen en de N-VA. Kris Peeters roept André Flahaut ter verantwoording voor diens uitspraken in het rapport.

Frankrijk wil een juist beeld krijgen van de politieke situatie in België. Daarom stuurden onze zuiderburen vorig jaar twee parlementsleden naar ons land.

Hun onderzoek ter plaatse bestond vooral uit gesprekken met Franstalige en Nederlandstalige politici. De conclusies van de parlementsleden, zopas gepubliceerd door Le Vif en nu ook door De Morgen, zijn op zijn minst ontluisterend.

‘Vlamingen zijn intolerant’
‘Vlamingen zijn egoïstisch, ondankbaar, intolerant en fascistisch,’ staat in het officiële rapport. ‘De situatie in België is ernstig, bijna hopeloos.’ De Franse parlementsleden geloven niet in het voortbestaan van België als land.

‘Bart De Wever is een separatist’
De onderzoekers noteerden ook opmerkelijke uitspraken uit de mond van hun Franstalige gesprekspartners. ‘Bart De Wever is een separatist met een S zo groot als de Eiffeltoren,’ zegt Baron Paul Buysse. ‘De nationale mechanismen zijn vervalst, ten voordele van Vlaanderen,’ zegt voormalig minister van defensie André Flahaut.

‘België is een totale mislukking’
De parlementsleden spraken naar eigen zeggen ook met Bart De Wever zelf. Ze noteerden dat de N-VA-voorzitter België ’twee verschillende landen’ noemt ‘met twee verschillende democratieën. Een totale mislukking.’

‘Franstaligen slachtoffer van iets dat op vervolging lijkt’Tijdens het debat over het rapport werd duidelijk dat de twee parlementsleden niet alleen staan met het beeld dat ze hebben van de Vlamingen en de N-VA. ‘We moeten signaleren dat de houding van de Vlamingen soms onaanvaardbaar is,’ stelde een Frans PS-parlementslid. ‘In Vlaanderen zijn de Franstaligen af en toe slachtoffer van iets dat op vervolging lijkt.’

Volgens Christian Bataille (PS) is het rapport nog veel te positief voor Bart De Wever. ‘Een deel van de N-VA is de facto fascistisch.’ (EE)

Kris Peeters: ‘Flahaut zal zich moeten verantwoorden’

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) reageert dat Kamervoorzitter André Flahaut (PS) zich zal moeten verantwoorden voor zijn uitspraken over dominante Vlamingen en dat de niet-benoemde burgemeesters in de Brusselse Rand een ‘ontkenning van de democratie’ zouden zijn.

Kris Peeters noemt het rapport in Villa Politica ‘ongenuanceerd’ en ‘een beetje eenzijdig’. Hij zei begrip te hebben voor de gebrekkige kennis van de Fransen over onze politieke situatie. Dat ook Flahaut kort door de bocht gaat, begrijpt hij dan weer minder. De Kamervoorzitter mag zich aan vragen verwachten en zal zich moeten verantwoorden, aldus Peeters.

Bourgeois betreurt benaming ‘fascistische taalpolitiek’

Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) nuanceert: volgens hem staat het niet in het rapport dat de N-VA een fascistische partij is. In het mini-debat over het rapport was wel het woord ‘fascistisch’ te horen, en dat betreurt hij. Aan dat debat in de commissie Buitenlandse Zaken namen slechts enkele Franse parlementariërs deel, benadrukt hij nog. Bourgeois valt er wel over dat ook over ‘fascistische taalpolitiek’ gesproken werd.

Bourgeois zegt te beseffen dat Vlaanderen aan een beter imago moet werken in het buitenland. Hij nodigt alvast de Franse parlementsleden uit.

Karim Van Overmeire: ‘Veralgemening francofone vooroordelen’

Een strenger geluid komt van Karim Van Overmeire, ex-Vlaams Blok/Belang en nu N-VA’er. “De rapporteurs nemen niet enkel de N-VA in het vizier maar tackelen ook de andere Vlaamse partijen. Bovendien worden Vlaanderen en de Vlamingen als geheel geviseerd. Men veralgemeent en vergroot de gekende francofone vooroordelen en gaat voorbij aan de concrete realiteit in Vlaanderen.”

Hij vraagt een stevigere reactie van Kris Peeters. (EE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content