N-VA intern verdeeld over Antwerps park

29/04/13 om 08:04 - Bijgewerkt om 08:04

Het Antwerpse stadsbestuur onder Bart De Wever (N-VA) en N-VA-districtsvoorzitter Zuhal Demir staan tegenover elkaar in het dossier van het Harmoniepark.

N-VA intern verdeeld over Antwerps park

© Belga

Het Antwerpse stadsbestuur onder Bart De Wever (N-VA) en N-VA-districtsvoorzitter Zuhal Demir staan tegenover elkaar in het dossier van het Harmoniepark. Dat schrijft De Morgen.

Het stadsbestuur bekrachtigt vanavond het ruimtelijk uitvoeringsplan waardoor het park deels bouwzone wordt. Maar Zuhal Demir is het daar niet mee eens. Zij wil de groene long van de stad absoluut behouden.

Buurtbewoners van het Antwerpse Harmoniepark protesteerden tegen de plannen voor 'hun' park. Ze pikken het niet dat een deel van het Harmoniepark in het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) wordt omgevormd tot woonzone.

De buurt krijgt steun uit onverwachte hoek. Het districtscollege, onder wie N-VA-districtsvoorzitster Zuhal Demir en N-VA-districtsschepen Paul Cordy delen namelijk de mening van de buurtbewoners. "Het is niet verstandig om het weinige groen in de stad weg te halen om er bouwzone van te maken. Als je als stad gezinnen met kinderen wil aantrekken, moet je ook in plekken voorzien waar ze buiten kunnen vertoeven", zegt Demir in De Morgen.

Het districtscollege roept het Antwerpse stadsbestuur dan ook op om het Harmoniepark uit het RUP te halen, en het als volledige parkzone in te kleuren.

'Voorlopig' geen bouwvergunning

Rob Van de Velde (N-VA), Antwerps schepen van Ruimtelijke Ordening, ziet het anders: "Dit dossier is wat je noemt een no brainer. Alle bezwaren zijn weerlegd, het RUP wordt bekrachtigd."

De stad belooft wel om "voorlopig" geen bouwvergunning te geven als de buurt het perceel mee netjes houdt. In 2015 zou de toestand geëvalueerd worden. "Met het district hebben we een miljoen euro uitgetrokken voor de heraanleg van het park. Als dan blijkt dat op een deel binnen pakweg vijf jaar gebouwd wordt, is dat voor niets geweest. Dat zou toch slecht bestuur zijn?", reageert Demir. (AVE)


Lees meer over:

Onze partners