N-VA in 2011: 'F-16 vervangen door F-35 zou budgettaire zelfmoord zijn'

03/09/14 om 14:37 - Bijgewerkt om 14:37

Voorzitster Karolien Grosemans (N-VA) van de Kamercommissie Defensie gaat voorlopig niet in op de vraag van SP.A en Groen om de rondvraag die Defensie heeft georganiseerd over de vervanging van de F-16, te bespreken in de commissie. Opmerkelijk: het was Grosemans zelf die in 2011 een hoorzitting over de peperdure vervanging van de F-16 door de F-35 vroeg.

N-VA in 2011: 'F-16 vervangen door F-35 zou budgettaire zelfmoord zijn'

Karolien Grosemans (N-VA) © Belga Image

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt herinnerde daaraan op Twitter.

Grosemans schreef in 2011 in een persbericht: 'Op dit ogenblik wordt de kostprijs van een F-35 geschat op 115 miljoen euro. Deze uitgaven zijn budgettaire zelfmoord, zeker in tijden van besparingen. Er moeten dus alternatieven worden gezocht. Ik vraag hoorzittingen.'

Rondvraag

Sinds juli van dit jaar is Grosemans zelf voorzitster van de Kamercommissie Defensie. SP.A en Groen vroegen haar gisteren om de commissie samen te roepen om zich te buigen over de rondvraag die Defensie heeft georganiseerd over de vervanging van de F-16.

Het raakte immers bekend dat een rondvraag bij vijf producenten van gevechtsvliegtuigen zo zou zijn opgesteld dat de F-35, ook bekend als de Joint Strike Fighter, van het Amerikaanse Lockheed Martin er als enige mogelijke winnaar uitkomt. Het is een publiek geheim dat de voorkeur van ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) uitgaat naar die F-35.

Geen beslissing

Grosemans wil de commissie voorlopig echter niet samenroepen. Enerzijds omdat de officiële beslissing nog niet is gevallen en het dossier op tafel ligt bij de vier partijen (N-VA, MR, CD&V en Open VLD) die onderhandelen over een nieuwe federale regering, anderzijds omdat de status van het document nog onduidelijk is.

'Naast de kwestie', vindt Van der Maelen. De commissie moet zich volgens hem buigen over 'het feit dat De Crem zonder beslissing van de regering van lopende zaken een procedure heeft gestart waarvan nu blijkt dat die procedure er één was die enkel in de richting van de F-35 gaat.'

Van der Maelen merkt op dat de producenten tegen november een antwoord moeten indienen. 'We moeten nu nagaan of de procedure correct verlopen is. Men weigert parlementair toezicht te organiseren op het grootste defensiedossier van de volgende twintig jaar.'

Verouderd

De Belgische legertop hoopt tegen 2018 groen licht te krijgen van de nieuwe federale regering voor de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen.

Die moeten de verouderde F-16's vervangen, waarvan de eerste toestellen in 2023 definitief uit roulatie gaan. In 2015 zou het lange proces formeel gelanceerd moeten worden.

Onze partners