N-VA heeft vragen bij deontologische code Koekelberg

01/03/11 om 09:44 - Bijgewerkt om 09:44

Fernand Koekelberg kreeg de opdracht een deontologische code op te stellen voor dienstreizen. "Een vreemde straf", vindt N-VA.

N-VA heeft vragen bij deontologische code Koekelberg

© Belga

N-VA-Kamerlid Ben Weyts stelt zich ernstige vragen bij de beslissing van ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom om topman van de federale politie Fernand Koekelberg zelf een deontologische code voor dienstreizen te laten opstellen, in de nasleep van beschuldigingen over persoonlijke aankopen met politiegeld.

Koekelberg kwam in opspraak nadat hij ervan beschuldigd werd misbruik te hebben gemaakt van politiegeld voor persoonlijke aankopen. Dat zou gebeurd zijn tijdens een reis naar Qatar voor de kandidatuur van Koekelberg voor een functie bij Interpol.

Vooral de aankoop van Delvaux-reistassen deed daarbij de wenkbrauwen fronsen. Het Comité P, dat de politiediensten controleert, stelde echter geen formele onregelmatigheden vast.

Iets doortastender
Turtelboom vindt dat de heisa rond de aankoop van de koffers "niet had mogen gebeuren" en dat "deze reis te veel commotie heeft gemaakt". Ze heeft Koekelberg gevraagd een deontologische code voor dienstreizen uit te werken. Die code zal groen licht moeten krijgen van de raad van bestuur.

"Dat vind ik toch een beetje een vreemde straf", reageerde Weyts dinsdag in De Ochtend op Radio 1. De voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken voelt naar eigen zeggen aan dat Turtelboom "er zelf verveeld mee zit". Hij vindt in elk geval "dat iets doortastender gesproken zou mogen worden".

Weyts heeft echter vooral bedenkingen bij de opportuniteit van de reizen naar Qatar, in de hoop op "een onbezoldigde functie in een comité dat maar drie keer per jaar samenkomt". "Een aanfluiting voor gewone politieagenten", oordeelt het Kamerlid, zeker in tijden dat "de federale en lokale politie verlegen zit om middelen en mensen".

Onze partners